Spasio 1.000 pasa sa zloglasnog Yulin festivala u Kini: Oni zaslužuju da žive


Američki aktivist Marc Ching spasio je 1.000 pasa namijenjenih za ovogodišnji Yulin festival, zloglasni festival psećeg mesa koji se svake godine održana u istoimenom kineskom gradu.

Procjenjuje se da svake godine na Yulinu bude ubijeno od 10 do 20 miliona pasa.

Prijetnje i premlaćivanja

Ching je, kako kaže, više puta bio premlaćivan i pod prijetnjama, ali je u saradnji sa drugim ljubiteljima životinja krišom spašavao pse u Yulinu koji su trebali koristiti potrebama desetodnevnog festivala koji je trenutno u toku.

Ističe kako posjećuje klaonice pasa gdje kupuje životinje predstavljajući se kao kupac.

– Ovi psi, oni su očevi i majke, oni su djeca, oni zaslužuju šansu kao i svi drugi. Svačiji život zaslužuje šansu, ističe Ching dodajući kako je više puta proteklih godina hospitalizovan zbog napada koje je doživio.

Festival psećeg mesa se godinama održana u Kini, a sa njega u svijet redovno odlaze zastrašujuće fotografije ubijanja, mučenja, rezanja i kuhanja pasa, njihovih mrtvih tijela na uličnim tezgama i u kipućoj vodi.

Uzaludne peticije i apeli

Osim oštrih kritika za okrutna ubijanja pasa, Svjetska zdravstvena organizacija više puta je alarmirala svjetsku javnost ističući kako je pseće meso opasno po ljudsko zdravlje.

Kultura jedenja psećeg mesa u tom dijelu Kine nastavlja se uprkos hiljadama peticija i apelima organizacija za zaštitu životinja.

/oslobodjenje.ba0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...