Hrvatska reprezentacija sudjelovat će od 23. do 29. ožujka na 1. Svjetskom prvenstvu u nogometu na pijesku (Sand Football World Cup) u Brazilu! A tamo, lako je moguće, zaigrati i protiv domaćina, za koji će nastupati – Ronaldinho i Rivaldo!

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Riječ je o neslužbenom natjecanju koje nije pod patronatom Fife i koje se u mnogočemu razlikuje od “standardnog” SP-a u nogometu na pijesku (Fifa Beach Soccer World Cup). Tu će se igrati na većem terenu (dimenzije 30×42 m, u odnosu na Fifinih 27×35), na pijesku će se igrati 5+1 (u Fifinu se sustavu igra 4+1), a utakmice će se igrati 2×20 minuta (u Fifa Beach Socceru igra se 3×12 minuta). Razlika je i u imenu, “Beach Soccer” je zamišljen kao nogomet na plaži, a “Sand Football” baš kao nogomet na pijesku…

– Ovaj turnir organizira Brazil i njihovo Ministarstvo sporta, na njemu će nastupiti 12 reprezentacija, a utakmice će prenositi brazilska i kuvajtska televizija. Brazilci od toga žele napraviti pravi spektakl, od četvrtfinala će se sve utakmice igrati u velikoj Areni u kojoj se na Olimpijskim igrama igrao tenis, ona je kapaciteta za 10.000 ljudi. Također, organizator turnira će snositi sve troškove (smještaj, opremu, put…) cijelog našeg boravka – kaže Dragan Đukanović, začetnik priče o nogometu na pijesku u Hrvatskoj.

– Cijelu priču već mjesecima propagiraju Ronaldinho i Rivaldo koji će zaigrati za Brazil! Organizatori žele da za sve reprezentacije zaigraju neke poznate zvijezde, a kako nemamo još sastave drugih selekcija, ne znamo tko će nas sve dočekati na tom turniru.

Hrvatska će prema Rio de Janeiru ipak krenuti bez velikih zvijezda, a na golu će biti Robert Lisjak, nekadašnji golman Slaven Belupa, Rijeke, Istre i Osijeka, a u polju će biti niz trećeligaških igrača…

ROBERT LISJAK (41)

Legenda HNL-a: Dižem pršute i tako se spremam za prvenstvo

Foto: Screenhoot

– Naša je ideja bila dovesti Niku Kranjčara, razgovarali smo još s Tomom Šokotom i Jerkom Lekom, ali svi oni imaju privatne obveze u ožujku. A kako je taj poziv Brazilaca stigao tek u prosincu, nismo imali vremena organizirati dolazak nekih naših drugih zvijezda.

– Mi imamo neke igrače iz Istre koji igraju nogomet na pijesku u Italiji, ali onako baš za svoj gušt. U nogometu na pijesku nema nekakvog novca niti velike zarade, a naš je cilj stići do četvrtfinala i zaigrati u velikoj olimpijskoj areni. Izbornik je trebao biti Milivoj Bračun, ali kako je preuzeo Vinogradar, sad će našu reprezentaciju u Brazilu voditi Sven Raić.

A kako su naši nogometaši reagirali na mogućnost nastupa protiv velikih zvijezda kao što su Ronaldinho ili Rivaldo?

– Kad je Milivoj Bračun čuo za tu priču, odmah je rekao: ‘Ako će njih dvojica zaigrati za Brazil, ma i ja ću se skinuti za Hrvatsku’ – dodaje Dragan Đukanović.

Osim Hrvatske i Brazila, na ovom će turniru zaigrati Argentina, Njemačka, Tunis, Meksiko, Italija, Francuska, Kuvajt, Bolivija, Čile i Kanda. Ždrijeb će se održati tek po dolasku svih predstavnika u Brazil, a naši se reprezentativci svakodnevno “mole” za dvoboj s Brazilom. I velikanima poput Ronaldinha i Rivalda.

Hrvatsku selekciju sačinjavat će 10 igrača i dva golmana, tu će se cijelo vrijeme rotirati dvije postave, a kako Brazilci žele spektakl, igrat će se dok svira muzika, a gledatelji na tribinama plešu sambu. Zabava je, kako kažu svi, zajamčena, a u planu je osnutak Hrvatskog saveza u nogometu na pijesku (Sand Football), koji neće biti pod okriljem Fife. A naša vrsta na ljeto u planu ima nove turnire, ići će se u Egipat i Italiju…

Foto: Tim de Waele/Getty Images

Više saznajte na izvornom linku: Hrvoje Tironi – Spektakl u Brazilu: Rivaldo i Ronaldinho prijete Hrvatskoj… / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.