Splitska policija je u nedjelju završila kriminalističko istraživanje pomorca Filipa Zavadlava (25) protiv kojega je podnijela krivičnu prijavu zbog trostrukog ubistva i općeopasne radnje te je predvečer odveden pritvorskom nadzorniku, a ujutro bi trebao biti ispitan u Županijskome državnom odvjetništvu.

U splitskoj policiji se saznaje da je tokom kasnog popodneva za vrijeme pretrage pronađeno 135 grama kokaina u stanu jednog od jučer ubijenih mladića, a oko 18 sati i automatska puška u kontejneru na adresi Nazorov put ispod Marjana.

Splićanin Filip Zavadlav u subotu je u 15:35 sati u centru grada ubio trojicu mladića na motorima ispalivši 36 metaka te je oštetio dva vozila. U jednom od tih vozila bile su dvije osobe koje nisu bile meta napada počinioca. 

Nakon trostrukog ubistva uspio se presvući, te odbaciti automatsku pušku, no policija ju je večeras pronašla nedaleko od mjesta masakra. U potragu za njim bilo je angažirano 150 pripadnika temeljne, saobraćajne, interventne i specijalne policije uz pomoć Antiterorističke jedinice Lučko. Uhapšen je za 2 sata i 45 minuta u jednom kafiću na Skalicama.

Policija je u nedjelju, iznoseći detalje tog slučaja, odbacila mogućnost da se radilo o obračunu unutar kriminalnih skupina te izvijestila kako se trenutno na kriminalističkom istraživanju nalaze tri osobe koje ne dovode u direktnu vezu s izvršenjem tog krivičnog djela, no drže da imaju veze s ubistvom. 

Načelnik PU splitsko-dalmatinske Dražen Vitez je rekao da je policija zajednički vrlo brzo uspostavila stanje sigurnosti u užem centru grada poručivši da građani mogu biti mirni kada je riječ o sigurnosti. Rekao je i da su ubijeni evidentirani kao počinioci prekršaja i krivičnih djela te da su protiv njih podnijeli nekoliko desetaka prijava po službenoj dužnosti.

Zamjenik načelnika Marko Srdarević je rekao da su nakon saznanja o ubistvu na mjesto događaja uputili sve raspoložive snage, dodatno su angažirali i policajce koji nisu bili u službi, kako bi uhapsili ubicu, grad su blokirali iz svih pravaca, aktivirali mjere zaštite državne granice, službena plovila, a u pripravnosti je čekao i helikopter.

Zahvalio je građanima jer su u vrlo kratkom vremenu od njih dobili cijeli niz korisnih saznanja nakon čega su došli do identiteta osumnjičenog pa i do adresa na kojima bi se mogao nalaziti i na kojima su ga naposljetku i locirali. Prilikom hapšenja nije pružao otpor.

– Naša reakcija na jučerašnji događaj je bio angažman svih naših raspoloživih snaga, ljudskih i tehničkih resursa, svih naših iskustava i znanja što je rezultiralo hapšenjem. Primarno smo željeli zaštititi građane, pružiti im sigurnost i mislim da smo u tome uspjeli – kazao je Srdarević. 

Prema informacijama, koje se danas objavljene u nekim medijima, policija je protiv osumnjičenog podnosila prijave zbog nasilja u porodici kada je istukao mlađeg brata zbog čega je dobio zatvorsku, odnosno uvjetnu kaznu. Navodno je bio osumnjičen i za provalu u crkvu, prenosi 24sata.hr.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Splitska policija u stanu jedne od triju žrtava pronašla veću količinu droge / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.