Vandali svaki dan skrnave spomenik na Vracama M. Kadrić
Spomen-park Vraca ruglo grada

Za 8. mart dvije građanke su „ubrale“ cvijeće s vijenaca, napravile buket i otišle

Autor: Ž. Tubić

Ionako zapušteni spomen park žrtvama Vraca vandali su prije nekoliko dana još više oskrnavili. Sa zidova spomenika, naime, skinute su granitne ploče i izvađene žice iz stuba rasvjete. U okolini parka nalaze se i ogromne količine smeća koje niko ne čisti. Nadležni su godinama ignorirali ovaj problem. 

Krivične prijave

Tek na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća reagirali su vijećnici te je zatraženo da se protiv počinioca podnese krivična prijava. Nakon toga, zamjenik gradonačelnika Milan Trivić jučer je posjetio Spomen park Vraca, gdje bila i ekipa „Avaza“.  

– Hitno je potrebno postaviti video nadzor i povezati ga s policijom koja bi 24 sata imala uvid u kompletno područje parka. Brojne Sarajlije se stide kako izgleda ovaj spomenik i voljne su učestvovati u obnovi. Ljude žele pomoći. Nude čak i novac da se park zaštiti – rekao je Trivić.

Kako je naglasio dogradonačelnik, potrebno je ukloniti smeća, spomenike očistiti od grafita, rasvjetu staviti u funkciju…

– Sramota je da 6. aprila, na Dan grada, vijence položimo na išarane i skrnavljene spomenike – poručuje Trivić.

Iščupao kablove

Đorđe Marković, koji u živi u blizini, sa svojim psom svakodnevno šeta po parku.  

Ovo je davno trebalo da se uradi i sredi, da se vandali maknu odavde. Svaki dan sam ovdje i duša me zaboli kada vidim šta se dešava. Za 8. mart dvije građanke su „ubrale“ cvijeće sa vijenaca, napravile buket i otišle. Jedan je iščupao kablove iz rasvjete i otišao. Nisam mogao vjerovati šta vidim – kaže Marković.

Politička dimenzija

– Skrnavljenje spomen parka Vraca ima i političku dimenziju. To je rušenje antifašizma i BiH – naglašava Trivić.

(Autor: Avaz)