“SRAM NAS BILO” / Slab odaziv građana na proteste u Bihaću

Usn.ba

Građani Bihaća ne odustaju od svoje namjere da izvrše pritisak na institucije vlasti da se prihvatni centri izmjeste izvan urbanih područja grada. Po četvrti put, u manjem broju do sada, izašli su na mirne proteste, kojim apeliraju na državne vlasti da preuzmu dio tereta i brige za migrantsku krizu u Unsko-sanskom kantonu.

rojni demonstranti sa kojima smo razgovarali, upravo su najviše pogođeni činjenicom da ih je večeras mali broj sugrađana odlučio podržati. “Sram na bilo”, “Kakvi smo, bolje ni ne zaslužujemo”, “Nama je očito dobro”, samo su neki od komentara koji su se mogli čuti na Gradskom trgu u Bihaću. Prisutnima su se obratili Sej Ramić i Senad Zanačić iz Inicijativnog odbora građana Bihaća

„Insistiramo na nastavku onemogućavanja priliva novog broja migranata na područje Unsko-sanskog kantona (USK). U tome maksimalno podržavamo kantonalnu vladu i policiju. Zbog toga apelujemo i na Željeznice Federacije BiH i autobusne prijevoznike da nam prestanu dovoziti osobe bez ikakvih dokumenata“, rekao je Sej Ramić iz Inicijativnog odbora građana Bihaća.

Dodao je i kako su građani nezadovoljni trenutnim angažmanom Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

„Ne želimo od njih neefikasnost i netransparentnost, nego pomoć u skladu sa zakonima Evropske unije. Nigdje se u Evropi ne formiraju privremeni prihvatni centri unutar od 20 kilometara od granice s Evropskom unijom, osim u Bihaću i Velikoj Kladuši. Je li to samo za nas ne vrijede evropski standardi i zakoni“, Ramićevo je pitanje za predstavnike IOM-a.

Senad Zanačić iz Inicijativnog odbora građana Bihaća još jednom je ponovio da građani nisu i nikada neće protestovati protiv migranata i izbjeglica, nego da na ovaj način traže rješenje od nadležnih državnih institucija.

„Svi moraju znati da mi ne protestujemo protiv tih ljudi, nego protiv naših političkih lidera, koji nas sve zajedno ignorišu i ostavljaju u problemima. Jednostavno tražimo od svih nadležnih institucija da se maksimalno uključe u rješavanje trenutačne situacije, odnosno da se migrantima i izbjeglicama obezbijede humani boravišni uslovi van grada, te da se na taj način zaštite i građani Bihaća“, dodao je Zanačić.

Građani Bihaća ponovo su apelovali i na Ministarstvo sigurnosti BiH, ali i na sve druge državne institucije „da se maksimalno zaštiti državna granica, kako bi se situacija s migrantima i izbjeglicama u Unsko-sanskom kantonu mogla staviti pod kontrolu“.

Izvor: Usn.ba155

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...