Đačka ekskurzija – najljepša uspomena koje se sjećamo cijeli život…

Učenici završnih razreda u osnovnoj školi unaprijed se godinama raduju ekskurziji kao sjajnom završetku škole, maštajući o druženjima, putovanju, izlascima u diskoteke, znamenitostima, odmaranju u hotelu. Odlazak na ekskurziju svakom je tinejdžeru stepenica u odrastanju.

Njihovim roditeljima, ekskurzija često predstavlja trošak zbog kojeg se treba pritegnuti kaiš na drugim porodičnim izdacima, ali isplati se.

Kupujmo domaće da, ali…

Nedavna preporuka Ministarstva za obrazovanje i nauku da se u osnovnoj školi ekskurzije obavljaju isključivo unutar Bosne i Hercegovine podijelila je javnost. Svakako je lijepo i pedagoški opravdano da se kompletan posao oko đačkih ekskurzija odvija po principu “kupujmo domaće”, pogotovo ukoliko će cijene predstavljati manji šok za roditelje, nego što je to bio slučaj s ekskurzijama u inostranstvu.

Međutim, zagovornici odlaska izvan granica BiH upozoravali su da se cjenovno ekskurzije u BiH neće mnogo razlikovati.

Pokazalo se da su skeptici bili u pravu! 

Najnovije ponude turističkih agencija za ekskurzije unutar BiH blago rečeno su sramne.

Za četiri pansiona s prijevozom i obilaskom znamenitosti, agencije traže skoro 300 KM! 

“Idealna školska ekskurzija trebala bi zadovoljiti odgojne, obrazovne i praktične ciljeve, uz najnižu cijenu,” izjavio je Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, prilikom nedavnog intervjua za Radiosarajevo.ba povodom njegove izmjene Pravilnika.

Bh. turističke agencije nisu se nimalo potrudile da postignu ovo o čemu govori ministar – najnižu cijenu putovanja koje bi zadovoljilopedagoške i praktične ciljeve.

Šta se nudi za 300 KM?

Kada su u pitanju ponude, one se mnogo ne razlikuju od agencije do agencije. Dvije su krajnje destinacije, Neum ili Bihać, a putem do njih djeca imaju priliku obilaziti znamenitosti. U svim slučajevima boravak je planirano u hotelima s tri zvjezdice, a uključuje puni pansion i boravak u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama.

Kada je u pitanju Neum, nude se dvosatni ili trosatni obilasci Konjica (samo jedna agencija nudi obilazak Atomskog ratnog tunela D-ARK), Jablanice (Muzej Bitke za ranjenike), Mostara (šetnja), Blagaja (Tekija) ili Hutova blata (vožnja čamcima i fotosafari). Postoji mogućnost fakultativnog izleta u Dubrovnik (HR) koji se posebno plaća.

Ukoliko se odluče za Bihać, djeca će moći obići Travnik (šetnja), Jajce (Muzej AVNOJ-a i Plivska jezera), Bosansku Krupu, Nacionalni park Una, Štrbački buk, a kao fakultativni izlet koji se posebno plaća nude se Plitvička jezera u Hrvatskoj.

Po “najkomotnijoj” računici, nijedan od ovih aranžmana ne bi trebao koštati preko 200 KM, uključujući agencijsku proviziju, sve ulaznice, pansione, prijevoz autobusima i gratis mjesta za nastavnike, što je uobičajena agencijska praksa.

Radiosarajevo.ba