Efekte najdužeg policijskog sata koji je trajao 40 sati, Srbija će videti tek sljedećeg vikenda. Ova zemlja je trenutno u samom vrhu epidemije koronavirusa koji će trajati cijele ove, pete i naredne, šeste sedmice, a na šta ukazuje povećan broj ljudi koji su na respiratoru. Ocijenio je ovo epidemiolog Predrag Kon, načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu i član Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv COVID-a 19, u intervjuu za Telegraf. 

Obolijevanje ljekara ovom bolešću značajno otežava posao, što je, kako objašnjava, kao u vrijeme godišnjih odmora, s tim da je u vrijeme odmora smanjen i priliv pacijenata, a sada nije tako. 

On je rekao da se Srbija sada, 32. dan, nalazi u jeku epidemije. 

– Ona je približno ublažena svim mjerama koje imamo a sada imamo i najviše problema kako zbog zaražavanja ljekara, medicinskog osoblja uopće, tako i zbog raznih pojedinačnih problema koji se gomilaju vezano za izolaciju, za trudnice, porodilje, ponašanje… Najzad su proradile COVID ambulante, to kažem jer je bilo planirano desetak dana ranije da prorade, i u njima je moguće testiranje. Dakle, sada počinje intenzivnije uzimanja uzorka. Sada imamo još 6 laboratorija koje mogu da rade, počet će ozbiljnije prikupljanje uzoraka i to nam je najznačajnije kao i što veća izolacija – rekao je Kon. 

Paralelno sa tim, kako je kazao, povećava se broj onih koji su na respiratoru, što ukazuje na to da je Srbija, u ozbiljnom samom vrhu epidemije. 

Taj vrh će trajati cijele pete i šeste nedelje, a poslije ćemo vidjeti. Vidjet ćemo za te dvije sedmice da li ćemo sve planirane kapacitete popuniti ili ćemo i dalje imati prostor. Za sada se stiče utisak da ćemo imati dovoljno prostora i dovoljno respiratora da ne uđemo u kriznu situaciju – rekao je Kon. 

Virus u zdravstvu

Zbog zaraze u samom zdravtsvu, sada se adaptiraju čitave bolnice, i sve se adaptira na situaciju odsustvovanja ljekara i medicinskog osoblja. 

– Zaraženo osoblje se izdvaja, koliko god da kadra nedostaje, nastavlja se s radom – rekao je Kon. 

Dodao je kako je počelo uzorkovanje na Sajmu te da će tako će biti i na ostalim privremenim objektima. 

– Prema tome, prilično ranjeni s povremeno ozbiljnim iskakanjem dijelova kadra, zdravstveni sistem i dalje funkcionira, s tim da je napravljen sistem zanavljanja kadra – rekao Kon, te dodao kako se nada da će testiranje ubuduće biti brže. 

Zatvranje gradova

Dodao je kako osim tehničkih stvari koje treba doraditi da sistem efikasnije funkcionira, Srbija ne može ništa uraditi osim uvođenja policijskog sata od 24 sata i eventualno, zatvaranja gradova. 

– Bilo je priče o zatvaranju gradova, ali nemamo jedinstveno mišljenje o tome da je to korisno, tako da za sada to odloženo. Ako se bude izdvojilo neko žarište tako jasno, onda ima smisla za tako nešto. Normalno, najznačajnije žarište je Beograd, ali je to i najozbiljnija odluka. Pitanje je i koliko je zaista neophodna takva mjera, ako su oni svi koji su oboljeli i koji su kontaktu uspješno izolovani – rekao je Kon.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Srbija je u vrhu epidemije, tako će biti narednih 14 dana / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.