Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da se, suprotno lažnim informacijama, na teritoriju te zemlje trenutno nalazi oko 6.000 migranata i poručio da su sve institucije u Srbiji spremne da reagiraju i zaštite granice i sigurnost građana ako dođe do znatnijeg migrantskog vala.

– Srbija neće biti parking za migrante niti će u Srbiji neko tobože vraćati iz EU i naselјavati na stotine hiljada migranata. To se pokazalo kao apsolutna laž u prethodne tri godine koliko slušamo te priče, kao što je to i danas apsolutna laž. Svi oni koji već godinama uporno plasiraju ove potpune izmišlјotine grubo obmanjuju građane Srbije u pokušaju da steknu neke sitne političke poene – rekao je Stefanović.

Podsjetio je da migranti u Srbiju najvećim dijelom ulaze neposredno iz Sjeverne Makedonije, u koju stižu iz Grčke i iz Bugarske, ali i da se vraćaju u zemlјe iz kojih su došli. Također je istaknuo da je u prethodnim godinama u Srbiji izuzetno mali broj migranata dobio azil, dok je većina nastavila dalјe prema zapadnoj Evropi.

– Granična policija, vojska, druge službe sigurnosti i sve institucije Republike Srbije apsolutno su spremne da reagiraju ukoliko dođe do znatnijeg migrantskog vala i zaštite interese naše zemlјe – poručio je ministar Stefanović, objavio je MUP Srbije.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Srbija neće biti parking za migrante, zaštitit ćemo granice / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.