Srbijanski ministar: Nisam rekao da u BiH ne treba da žive muslimani, već da…

Avaz.ba

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić odlučio je reagovati na reakciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića. Podsjećamo, Zvizdić je juče upozorio Dačića na šovinističko-militarističke izjave.

Danas Dačić tvrdi da njegova izjava nije takva, ali da su „šovinističko-militarističke panislamske politike Alije Izetbegovića i njegovog učenika Denisa Zvizdića i SDA“.

-Po islamistima, odnosno po Aliji Izetbegovicu i SDA, stvorili su se uslovi za islamski poredak, što znači promjenu Dejtonskog sporazuma i stvaranje unitarne države sa muslimanskom većinom. O tome sam govorio, da to BIH nikad nije bila, niti će biti islamska država – poručio je Dačić.

Podsjećamo, politička prepucavanja dvojice zvaničnika započela su nakon skandalozne izjave srbijanskog ministra da “Bosna i Hercegovina nije i nikada neće biti muslimanska kako to hoće Bošnjaci”. Reagujući na takve izjave u javnost je sa opširnim saopćenjem izašao Zvizdić, pored ostalog poručivši da izjava Dačića „predstavlja besprizornu nadmenost i u čijoj je osnovi zlokobna namjera da se u negativan kontekst stave Bošnjaci“.

(Autor: Avaz)