Srbin svjedočio o zločinima vojske RS u Ljutočkoj dolini 1992. godine


Dana 19.02.2016 godine u Beogradu u zgradi ambasade BiH, kao bivši pripadnik vojne policije 15 lake Bihaćke brigade tzv. vojske RS, Željko Grujic zvani Pixi dobrovoljno je svjedočio o progonu stanovništva te o masovnim likvidacijama muškaraca koji su desavali od 11. juna 1992. pa do septembra 1992. godine, a posebno o ubistvima muškaraca dovedenih u logor Ripač i Račić.

Svoj iskaz je opširno opisao i detaljno obrazložio tužiocu Tužilaštva BiH Emiru Neradinu.

Prema navoima izvora poznatog redakciji ABC portala, poseban akcenat Grujic Željko Pixi je dao u svom iznošenju novih činjenica i dokaza kako protiv bivših pripadnika tzv. milicije Općine Bihać koja je bila smještena u Ripču, tako i protiv pripadnika vojne policije i izviđačkog voda 15. Bihaćke lake brigade vojske RS, a koji su počinili strašne zločine. Ti zločini se ogledaju na preko 300 ubijenih muškaraca iz Ljutočke doline.

Grujić se osvrnuo i na policijski i vojno komandni kadar koji je odobrio likvidacije i brutalna ubojstva bošnjaka, a od kojih su neki naredbodavci poslije rata preminuli, dok je dio njih na slobodi i danas, nakon 25 godina.

Dao je poseban epilog slučaju koji se vodi pred Sudom BiH, kao i imena i prezimena izvrsilaca od kojih je Saša Curguz u pritvoru (isporučen BiH od strane Srbije).

Prema navodima iz Saveza demobilisanih boraca USK-a, Grujic Željko Pixi je na osnovu dogovora sa njima dao izjavu dobrovoljno, te mu se oni zahvaljuju na saradnji.

– Ovo je prvi put da neko dobrovoljno svjedoči kao pripadnik vojske RS. S obzirom da se postupak vodi detalji izjave ne mogu da se objavljuju, osim da se u ime gradjana i stradalih u Ljutockoj dolini zahvalimo Grujic Željku Pixiju, te tužiocu Tužilaštva BiH Emiru Neradinu koji se posvetio ovom slučaj, rekao je predsjednik Udruženja demobilisanih boraca Općine Bihać Selver Vojić.

Grujic Željko Pixi se spominje u više navrata u knjizi dr. Muje Begića “Ljutočka dolino nikad ne zaboravi”, kao jedan od saučesnika u svim dešavanjima, tako da nije isključeno da je na pomolu nagodba sa Tužilaštvom BiH.

//ABC.ba0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...