Direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak danas je na “saslušanju” kod Odbora za utvrđivanje činjenica za nabavku 100 respiratora Doma naroda Parlamenta FBiH kazao da firma “Srebrena malina” ima dozvolu za uvoz medicinske opreme koja važi do 27. maja.

Uvoznik respiratora za potrebe Vlade FBiH firma “Srebrena malina” dozvolu za uvoz medicinske opreme dobila je 27. aprila, dakle retroaktivno nakon što su respiratori već kupljeni i stigli u BiH, tačnije njih 80.

Kako je rečeno takve dozvole imaju rok trajanja, a dozvola koju je dobila “Srebrena malina” ima rok 30 dana. To znači da im dozvola vrijedi do 27. maja. Ova informacija možda bi bila samo protokolarna da “Srebrena malina” ne mora uvesti još 20 respiratora, koliko je definisano ugovorom. Tih 20 respiratora nisu stigli 25. aprila, a razlog je navodno što kompanija FlyBosnia nije imala prostora u avionu za cjelokupnu pošiljku.

Tada je rečeno da će preostali respiratori vrlo brzo stići u BiH. U ponedjeljak će biti tačno mjesec dana od toga “vrlo brzo”.

Šta se sada može dogoditi? Sada “Srebrena malina” mora tražiti novu dozvolu od Agencije, ako kojim čudom te respiratore ne dobave do 27. ovog mjeseca.

Sada se postavlja pitanje da li “Srebrena malina” uopće može dobiti novu dozvolu u datim okolnostima, a naročito zbog činjenice da su svi računi “Srebrene maline” blokirani.

Direktor Zolak je nakon sastanka medijima kazao da je sve urađeno po zakonu što se tiče Agencije za lijekove i medicinska sredstva te da nem aništa sporno što je “Srebrena malina” dozvolu za uvoz dobila retroaktivno.

Izvor: Klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.