Udruženje “Srebrenica 95” saopćilo je danas kako im je onemogućeno pravo na glasanje na lokalnim izborima, jer još uvijek nisu dobili glasačke listiće.

U saopćenju za javnost navode da je u Sjedinjenim Američkim Državama registrovano oko tri hiljade protjeranih građana Bosne i Hercegovine, da su se registrovali na vrijeme, ali da je neizvjesno kada će na njihove adrese stići glasački listići.

– Kad god nam pristigne glasački materijal, mala je mogućnost da naši glasovi stignu na vrijeme na adresu Centralne izborne komisije, koja je kao krajnji rok za prijem glasačkih listića izvan BiH odredila 20. novembar – tvrde iz Udruženja.

Zbog velike udaljenosti SAD-a i Bosne i Hercegovine, sigurni su da njihovi listići neće stići u predviđenom roku.

Zahtijevaju od Centralne izborne komisije BiH da prijem pošte produži na 12. decembar, odnosno tri dana prije zakonskog roka za objavljivanje zvaničnih rezultata, što je, smatraju, sasvim dovoljno da se njihovi glasovi prebroje i verifikuju.

– Ako to ne bude učinjeno ili ako se ne iznađe neko drugo povoljno rješenje, naše će građansko biračko pravo biti grubo oduzeto – poručuju u saopćenju iz Udruženja Srebrenica 95.

Izvor: Fena

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.