Srebrenica: Obilježena 22. godišnjica stradanja više od 1.000 Bošnjaka u Kravici

klix.ba
Članovi porodica žrtava genocida u Srebrenici, članice udruženja Majke Srebrenice i Majke enklava Srebrenica i Žepa posjetile su Zemljoradničku zadrugu u selu Kravica, mjestu gdje su, prema svjedočenju preživjelih u Haškom tribunalu, vojne i policijske snage Republike Srpske u julu 1995. godine ubile više od 1.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Ramiza Gurdić je na ovom mjestu izgubila muža. Došla je danas, kao i svih prethodnih godina, a priznaje da ni sama ne zna odakle joj snaga.

“Dolazim redovno svake godine. Dolazila sam i kada nisam mogla ući. Uvijek dobijem neku snagu, ali kad dođem ovdje same mi suze liju i teško pričam”, priznala je vidno potresena Ramiza.

Osim supruga, u ratu je izgubila i sina.

“Sin mi je bio u Kasabi, poznala sam ga kako sjedi na jednoj međi. Pogledala sam u njega, on u mene i onda je oborio glavu. Ja sam se onesvijestila i više ga nisam vidjela. Strijeljali su ga”, ispričala je.

U Kravicama je strijeljan i Mustafa Đilović, brat Kade Hotić, potpredsjednice Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa. Ukopan je u Memorijalnom centru u Potočarima pored brata Ekrema čiji su posmrtnici ostaci pronađeni u masovnoj grobnici Crni Vrh.

“Mustafa je ukopan bez glave, a iza njega je ostao samo njegov unuk Mirsad. Jedini iz porodice se uspio spasiti. Stradali su mi muž, sin, dva brata, djever… Uspjela sam nabrojati 56 članova porodice”, rekla je Kada.

Još uvijek se nada da će počinioci prihvatiti odgovornost i izviniti se.

“Nisam stekla dojam da će biti osuđeni. To je kao neka farsa, ali ima Bog koji će suditi. Neka se niko ko je počinio zločin, a šuti, ne nada dobrom. Možda se možemo dogovoriti za bolju budućnost, jer ovo što je urađeno ne valja nikome”, rekla je.

Podsjećamo, 13. jula 1995. godine, u poslijepodnevnim satima, između 1.000 i 1.500 muškaraca izvedeno je iz kolone koja se pokušala probiti do slobodne teritorije kroz šume u okolini Srebrenice do Tuzle. Odveli su ih u skladište u Kravici, gdje su bacali ručne bombe i pucali u ljude koji su bili zarobljeni unutra, svjedočili su preživjeli pred Tribunalom u Hagu.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...