Briga o sebi često podrazumeva odvratne stvari koje nam se nikako ne rade – preznojavanje na još jednom treningu, saopštavanje toksičnom prijatelju da više ne želimo da se družimo, pronalazak još jednog posla kako bismo imali ušteđevinu sa strane…

To znači iznalaženje načina da sebe prihvatimo umesto da se iznurujemo pokušajima da budemo savršeni, a zatim odvajanje vremena, svesno i obavezno odvajanje vremena za sebe, za par kapi aromatičnog ulja u kadi, čitanje časopisa ili isključivanje telefona čitav jedan dan.

Svet u kojem je „self-care“ toliko trendi pojam jeste svet koji je bolestan.

Briga o sebi ne bi trebalo da bude nešto čemu pribegavamo samo kada smo apsolutno iscrpljeni, kada nam je neophodan odmor od sopstvenog neumoljivog unutrašnjeg pritiska…

Prava briga o sebi nije (samo) kupka ili čokoladni kolač – to je svesno stvaranje života od kojeg nam nije potrebno stalno bežanje.

A to često znači obavljanje upravo onih stvari koje nam se NAJMANJE rade.

To znači pogledati svoje neuspehe i razočaranja pravo u oči i kreiranje novih strategija. To je nezadovoljavanje impulsivnih želja. To je puštanje, biranje novog; ponekada je to i razočaravanje nekih ljudi. S druge strane, nekada je to i podnošenje žrtve za druge ljude. To je stil života koji bira mali broj ljudi, ali koji donosi okolnosti koje ima mali broj ljudi.

Briga o sebi je i dozvola da budemo normalni. Obični. Ništa posebno. To znači i da nam je kuhinja ponekad prljava, i da nam smisao života nije nabijanje bicepsa ili utrkivanje po uspešnosti sa lažnim prijateljima.

To je sagledavanje koliko naše anksioznosti proizilazi iz sopstvenog neostvarenog potencijala, a koliko od načina razmišljanja koji smo usvojili pre nego što smo uopšte postali odrasle osobe.

Ukoliko se prečesto upuštate u „konzumerističku brigu o sebi“ (šoping), to je zato što ste diskonektovani od prave brige koja ima malo veze sa „čašćavanjem sebe“, a mnogo više sa igranjem roditeljske uloge samom sebi, sa donošenjem odluka koje donose dobrobit na duže staze.

Briga o sebi je i kada svoj haotičan i nerazuman život više ne koristimo kao izgovor za samo-sabotiranje u vidu korišćenja opojnih supstanci ili prokrastinacije, odlaganja obaveza.

Briga o sebi znači prestajanje sa „popravkom sebe“ i početak pravog vođenja računa o sebi… što nas, u nekom trenutku, dovodi do rešavanja većine problema koje smo prvobitno želeli da rešimo”.

Preuzeto sa: beleskesapsihoterapije

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Šta bi trebalo da bude briga o sebi? / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.