ŠTA BUDŽETSKI KORISNICI U USK TRAŽE ŠTRAJKOVIMA UPOZORENJA?


Kako su najavili na protestnom skupu, održanom u subotu na gradskom trgu u Bihaću, od danas su budžetski korisnici u USK počeli sa štrajkovima upozorenja.

Štrajkovi upozorenja u 45 osnovnih i 22 srednje škole na području Unsko-sanskog kantona održavat će se svakodnevno, za prvu smjenu od 8 sati do 8 i 15, a za drugu od 14 sati do 14 i 15.

Predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić kaže da Vlada prtoteste nije shvalila ozbiljno, a znali su za njih deset dana unaprijed, i nisu ništa učinili da ispune zahtjeve, znači štrajk upozorenja je uvod u generalni štrajk definitivno.

Godinama se obaveze prema 6000 budžetskih korisnika, tvrde u sindikatu, ignoriraju i rješavaju tek djelimično, dugovanja se gomilaju, a socijalni dijalog je sve teže uspostaviti. Sljedeći protest sindikati najavljuju ispred zgrade Vlade Unsko-sanskog kantona.

Predsjednik Sindikata policije USK Mahmut Alagić očekuje pregovore sa Vladom, ali kaže kako nemaju nikakvih kontakata uprkos tome što su ih pismeno o svemu obavijestili.

Štrajkovi upozorenja policije održavat će se svaki dan, od 10 do 11 sati, dok se ne udovolji sindikalnim zahtjevima. U sindikatima budžetskih korisnika tvrde da isplata plaća i naknada u Federaciji BiH kasni samo na području Unsko-sanskog kantona. Zbog toga, ukoliko se u idućih sedam dana ne ispoštuju sindikalni zahtjevi, najavljuju i nove  proteste, ali ne na Gradskom trgu, već ispred zgrade Kantonalne vlade sa samo jednim zatjevom – za smjenu premijera Izudina Saračevića.

//RTV USK0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...