U najvažnijim programima njegovih TV-stanica aktuelni program je prekinut na dan Berlusconijeve smrti, poseban program je emitiran do kasno u noć – prvi put u historiji Berlusconijeve televizije bez reklamnih pauza, piše Deutsche Welle.

‘Linija apsolutnog kontinuiteta’

Televizijski posao oduvijek je bio u srcu ekonomskog carstva Silvija Berlusconija. Međutim, nakon smrti osnivača firme, vodeći talijanski poslovni list Il Sole 24 Ore procjenjuje da se ‘carstvo’ mora suočiti s ‘mnogim izazovima’.

Kako bi obuzdali nagađanja o budućnosti imperija, petero Berlusconijeve djece je na dan očeve smrti uvjeravalo tržište: ‘Aktivnosti će se nastaviti linijom apsolutnog kontinuiteta.’

Posebno je uzbudljiva budućnost porodičnog televizijskog posla, uvijek ‘krave muzare’ u firmama i odlučujućeg faktora uključenog u politički uspon Silvija Berlusconija. Firmu koja ima praktički monopol na talijanskoj komercijalnoj televiziji, vodi najstariji sin Piersilvio Berlusconi. Ovaj 54-godišnjak je izvršni direktor Mediaset grupe od 2015., koja je prije gotovo godinu dana preimenovana u Media for Europe (MFE) – kako bi jasno dala do znanja da porodica Berlusconi sebe vidi kao igrača ne samo u talijanskom, već i u međunarodnom televizijskom poslu.

Jaka pozicija na talijanskom tržištu

Međutim, domaće tržište je i dalje privredni temelj poslovanja. Predvođeni trima najvažnijim programima MFE-a Canale 5, Rete 4 i Italia 1, Berlusconijevi kanali prvi su se put po tržišnom udjelu gotovo izjednačili s talijanskim državnim servisom RAI, koji je 99,56 posto u rukama Ministarstva finansija.

Prošle su godine Berlusconijevi programi dostigli  prosječnu gledanost od 36,2 posto u udarnom terminu. 55 posto talijanskog tržišta TV-oglašavanja u rukama je MFE-ove Berlusconijeve firme Publitalia.

Na međunarodnom TV-tržištu, koje je godinama u teškoj situaciji, Berlusconijeva se televizijska kuća relativno dobro držala. Izlet na digitalnu pay-TV je doduše propao, Mediaset Premium prekinut je 2019. S platformom za streaming Mediaset Infinity tvrtka Berlusconi sada se pokušava uključiti u internetsko poslovanje, a uspješni su i novi specijalizirani TV-kanali MFE-a.

U 2021. godini kompanija je ostvarila neto dobit od 374 miliona eura, u kriznoj 2022. godini još uvijek je dobit iznosila 216,9 miliona. Pokušaj preuzimanja francuske medijske grupe Vivendi nije uspio 2021.

Planovi za cijelu Evropu

Mediaset je dugo imao koristi od političke zaštite Silvija Berlusconija. Ali Piersilvio Berlusconi je kao izvršni direktor slobodno djelovao. Za razliku od svog pokojnog oca, njega ne vodi nikakav politički osjećaj. Piersilvio sebe vidi kao poslovnog menadžera, ništa drugo u životu nije radio. Od 1992. godine radi u firmama porodične grupacije.

Vrijeme kada mu je otac ušao u politiku, rekao je prije nekoliko godina Piersilvio Berlusconi, za njega je bila ‘noćna mora’. Značajno mirnijeg karaktera od svog oca, Piersilvio, koji je godinama studirao filozofiju, nedavno je iz programa izbacio trash-emisije.

Međunarodno poslovanje je u rukama Piersilvija, a kao glavni menadžer on je nastavio s povećanjem udjela MFE-a u njemačkoj tvrtki ProSiebenSat.1. Piersilvio Berlusconi rekao je da bi želio proširiti obiteljsku televiziju u ‘paneuropsku tvrtku’. Osim u Italiji i Njemačkoj, MFE je prvenstveno aktivan na španskom televizijskom tržištu.

No Berlusconijeva grupa puno je više od medija. Porodični holding zove se Fininvest i njime od 2005. godine upravlja Berlusconijeva najstarija kćerka Marina. O toj 56-godišnjakinji više se puta govorilo kao o očevoj nasljednici u politici, primjerice kada je Silvio Berlusconi 2013. morao podnijeti ostavku na sve političke dužnosti nakon što je osuđen za poreznu prevaru.

No, Marina nije pokazala ambicije za prelazak u politiku. Slovi kao stroga menadžerica sa snažnim vodstvom i godinama drži Fininvest na putu do uspjeha. Fininvest je prema bilanci od 30. septembra 2022. u prethodnoj godini imao promet od 3,8 milijardi eura, uz neto dobit od 360 miliona.

Dionice podijeljene djeci

Osim medijske firme MFE, Fininvest uključuje i izdavačku kuću Mondadori, banku Mediolanum s osiguravajućim društvima, nogometni klub AC Monza, milansko pozorište Manzoni, firmu za nekretnine Fininvest Real Estate & Services, ali i avio kompaniju Alba Servizi Aerotrasporti, koja upravlja s tri vlastita aviona te jednim helikopterom, kao i udjelima u talijanskim firmama za digitalno finansiranje Soldo i Satispay. Prema vlastitim izjavama, firme Fininvest Holdinga zapošljavaju gotovo 20.000 ljudi.

Što će biti s Berlusconijevim poslovnim carstvom? To bi sada trebala odlučiti njegova djeca. Silvio Berlusconi je u svojim rukama sve do smrti zadržao 61 posto Fininvesta. Marina i Piersilvio (koji potječu iz Berlusconijevog prvog braka s Clarom Dall’Oglio) posjeduju po 7,65 posto. Ostala djeca Barbara, Elenora i Luigi (iz braka s Veronicom Lario) preko holdinga Quattrodicesima zajedno drže 21,42 posto udjela u Fininvestu.

Otvaranje testamenta bit će uzbudljivo. Očekuje se da je Silvio Berlusconi odredio kako će njegov udio u Fininvestu biti podijeljen između njegove djece – i ko će imati kakvu moć u budućnosti.