Granični prijelaz Maljevac je ponovno u funkciji, a migranti su dobili bolje uslove života. Ukazuje im se liječnička pomoć, a neki su zbog dijabetesa zbrinuti u Dom zdravlja.

Međutim još uvijek se ne zna šta će za petnaestak dana biti s ovim ljudima. Ministar sigurnosti, Dragan Mektić, još u petak je izjavio da su spremni smjestiti ih u objekte Agrokomerca u Polju, ali tvrdi, naišli su na ogromne opstrukcije.

Kako kaže, tražili su razgovor s načelnikom Općine, ali im se konstatno javljao predsjdavajući Općinskog vijeća ,koji, kako navodi, nije kompetentan za lokalnu administraciju.

Na njegov zahtjev firmi Vodovod i kanalizacija da u planirani objekt Agrokomerca priključi vodu, Mektić tvrdi da nikada nije dobio odgovor. Čak je, dodaje, ponudio izmirenje ranijih troškova vode, nastalih zbog, kako mu je kazano, migranata, u iznosu od 130 000 KM.

S druge strane i predsjedavajući OV i Uprava Agrokomerca tvrde da takav zahtjev VIK-u može podnijeti samo menadžment ove firme, nakon sklopljenog ugovora sa Međunarodnom organizacijom za migracije ili sa Ministarstvom sigurnosti, o iznajmljivanju spornog prostora i to isključivo uz određenu naknadu. u međuvremenu, nesuglasice se javljaju i oko odvožnje smeća.