Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u srijedu je usvojio Prijedlog izmjena zakona o akcizama kojima su akcize u BiH privremeno ukinute.

Ovo će omogućiti da se cijena goriva po litru smanji za 30 do 40 feninga, što će svakako znatno ublažiti rast cijena u našoj zemlji, ne samo nafte nego i drugih namirnica, s obzirom na to da poskupljenje energenata lančano utječe na rast svih ostalih cijena u zemlji.

Odlukom su ukinute akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Stvar razuma
Zastupnik SDP-a i predlagač ovog zakona Saša Magazinović kazao je kako je ovaj prijedlog bio stvar razuma i da je bilo potrebno da se hitno djeluje.

– Ova mjera neće riješiti sve ekonomske probleme, ali hoće sniziti cijenu goriva za 35 do 40 feninga i poslat će poruku da smo mi koji sjedimo ovdje odgovorni. Podrška ovoj odluci postoji od šireg građanstva – istakao je Magazinović.

I uistinu, glasanje u Državnom parlamentu bio je rijedak slučaj da političari u ovoj zemlji usaglase svoje stavove i donesu odluku koja ide na dobrobit svih građana BiH.

Posebno je upečatljivo da su nakon mjeseci bojkota i zastupnici entiteta RS odlučili da se vrate u parlamentarne klupe i glasaju za mnoge potrebne zakone BiH. Naravno, ekstremne situacije, kakve su inflacija i rast cijena u BiH, zahtijevaju i hitre i odlučne mjere, a one su natjerale i bh. parlamentarce da djeluju i, za divno čudo, u ovom slučaju – pozitivno.

Pobjeda javnosti
Jedan od najzaslužnijih za usvajanje ovog zakona je ekonomista Faruk Hadžić, koji je, još otkad su u jeku pandemije COVID-19 naglo počele rasti cijene, najprije zagovarao smanjenje akciza, da bi na kraju, sa SDP-ovim zastupnicima, radio i na pripremi ovog prijedloga. Prema njegovim riječima, ova odluka pokazuje da je moguće pomoći građanima i privredi kada ima volje za to.

– Ovo je velika pobjeda javnosti, novinara i nas iz progresivnog dijela struke koji smo aktivno zagovarali ukidanje akciza – kazao je Hadžić.

Dodatne reforme
Ekonomista Admir Čavalić smatra da su navedene izmjene dobrodošle, ali da ovaj trenutak treba iskoristiti za provođenje i čitavog niza drugih reformi koje bi omogućile značajniji ekonomski napredak u našoj zemlji.

– Potrebno je smanjiti troškove poslovanja, druge namete, parafiskalne namete, što druge vlade, također, rade. Moraju se aktivirati robne rezerve i zaštititi najugroženiji – istakao je Čavalić.

(avaz)