Erasmus je program akademske razmjene koji je današnja Evropska Unija pokrenula još 1987. godine. Od 2014. godine osnovan je i novi oblik programa razmjene pod nazivom Erasmus + a u njemu učestvuje i naša država. Studentima ali i profesorima visokoškolskih ustanova Erasmus omogućuje studiranje u drugoj državi u trajanju do 12 mjeseci.

Više o samom programu Erasmus + razmjene za grad Tuzla rekla je Mirha Mujkanović, viši saradnik ureda za međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Tuzli:

“Erasmus + je program Evropske Unije za obrazovanje i osposobljavanje, za mlade i sport potpisan za period od 2014. do 2020. godine. Cilj samog ovog programa su poboljšavanje vještina i zapošljivosti te modernizacija obrazovanja mladih. Program je osmišljen da traje sedam godina a za njega je predviđen budžet u iznosu od 14.7milijardi eura.”
O Erasmus + razmjeni pričala je i Selma Čebić Babajić, također iz ureda za međuuniverzitetsku saradnju, koja već dugi niz godina pomaže studentima pri apliciranju na razmjene:

“Studenti ali i profesori Univerziteta u Tuzli imaju mogućnost da se prijave za Erasmus + razmjenu na jedan ili dva semestra u Španiji, Austriji, Češkoj, Poljskoj, Turskoj, Hrvatskoj… Informacije o dokumentaciji koja im je potrebna za prijavu mogu pronaći na oficijalnoj stranici Univerziteta Tuzla ili se mogu javiti lično u naš ured za međuuniverzitetsku saradnju svakim radnim danom u periodu od 09:00 do 11:00. Mi im stojimo na raspolaganju za sva pitanja.”

Erasmus + je puno više od samog studiranja u inostranstvu.To je iskustvo koje otvara oči za nove mogućnosti, iskustvo koje vas može obogatiti kao osobu na mnogo načina. Slijede priče naših studenata koji su iskoristili mogućnost programa Erasmus + razmjene i proveli dio svog školovanja u inostranstvu na jednom od brojih partnerskih univerziteta.

Faruk Halilović, student IV godine Filozofskog fakulteta, na odsjeku za žurnalistiku:

“Proveo sam jedan semestrar na razmjeni u Wroclawu, u Poljskoj i trenutno ne mogu da pronađem riječi kojima bih vam mogao opisati svoj boravak tamo. To je iskustvo koje morate doživjeti da biste ga mogli razumjeti. Primjetio sam da studenti nisu pretjerano zainteresovani za program razmjene. Moram reći da sam i ja bio skeptičan, da sam čak više puta odustao od te ideje. Međutim, interesovanje je ipak bilo veće od mog straha i odlučio sam da se upustim u najbolju avanturu u životu i pokajao sam se samo zbog jedne stvari, a to je što se nisam prijavio za razmjenu ranije. Upoznao sam ljude i stekao prijatelje iz cijeloga svijeta, usavršio sam engleski jezik, stekao znanja kakva na svom univerzitetu ne bih mogao zbog nedostatka rekvizita. Ovaj program pored što vas nauči nekim novim stvarima daje vam i mogućnost da istražite svijet kroz obrazovanje. Sve studente i buduće generacije od srca savjetujem da izađu iz svoje zone komfora te se apliciraju na razmjenu jer svi problem sa kojima se budete susreli djelovat će vam na kraju tako malima i samo će vas ojačati kao ličnost.”

Suljo Bošnjaković, student IV godine Filozofskog fakulteta, odsjek za njemački jezik:

“Izabrao sam grad Beč, Austriju, za svoj program Erasmus + razmjene a iskustvo i utiske Erasmus + programa je jako teško iskazati u par rečenica. Jedan od mojih kriterija za odabir baš Beča je i jezik, budući da sam i sam student njemačkog jezika i književnosti. Turistički posjetiti neku zemlju jeste zanimljivo, ali osjećaj koji dobijete nakon što provedete više mjeseci na tom mjestu pruža nešto sasvim drugo. Upoznate se sa drugom kulturom, običajima, jezikom, načinom života… Svo to neizmjerno bogatstvo u sebi nosite do kraja života. Za mene ovaj program razmjene ostaje u nezaboravnom sjećanju kao i prijateljstva koja sam imao priliku steći. Na kraju, treba imati na umu da vam ovaj program pruža mogućnost da i vi druge upoznate sa svojom domovinom i budete predstavnik iste. Svima toplo preporučujem ovakav izlazak iz staklenog zvona i odličnu priliku za sticanje novih prijateljstava.”

(Autor: Hajra Karahodžić)