Saslušanjem prvog svjedoka optužbe danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću, legendarnom generalu i bivšem komandantu Petog korpusa Armije RBiH.

Dudakovića i još 15 pripadnika Petog korpusa Tužilaštvo tereti za ratne zločine nad srpskim civilima i pripadnicima Vojske RS.

Daliborka Kvržina danas je svjedočila o tome kako je ubijena njena tetka u Bosanskom Petrovcu u septembru 1995.

Kvržina je bila pripadnica Vojske RS. Kako je Sudu ispričala, vijest o smrti njene tetke, koja je bila stopostotni invalid, dobila je od komšinice Milke Prpe.

Ova svjedokinja ispričala je da je 1995. napustila Petrovac, što su kasnije učinili njeni roditelji i sestra, te da su zbog bolesti tetku ostavili u muslimanskoj kući u Bosanskom Petrovcu u kojoj su živjele ona i sestra prije rata.

No, na pitanja advokata, ona je kazala da nema direktna saznanja o tome ko je ubio tetku osim da je nađena mrtva.

Ova svjedokinja potvrdila je, na upit advokata Asima Crnalića, da su u selu Bjelaj prije rata živjeli većinom muslimani, ali da nije znala u kojem broju.

Zanimljivo je da je ovu svjedokinju danas ispitao i optuženi general Dudaković. On je Kvržinu pitao je li Milka Prpa živa ili je umrla i je li moguće da se nalazi u bolnici u Bihaću, na šta je ona odgovorila da ne zna.

Kvržina je ranije u svojim izjavama Tužilaštvu tvrdila da je Prpa navodno bila zarobljena, a da je kasnije umrla, no takvi navodi nisu potvrđeni. Dudakovića je zanimalo i je li svjedokinji poznato da je u Petrovcu 1992. srušena džamija, na šta je ona odgovorila potvrdno.

Upitao ju je: “A šta je bilo 1995. u Petrovcu i šta je tada srušeno kada je ušla Armija RBiH”, na šta ona nije imala odgovor.

Pitao je svjedokinju je li joj poznato koliko je ubijeno muslimana u Petrovcu, na šta je rekla da ne zna.

– Vaša je tvrdnja da Peti korpus pali i ubija u Petrovcu, a kako je onda Milka Prpa ostala živa – upitao je Dudaković.

Ova svjedokinja u više navrata potvrdila je da nema direktnih saznanja o tome kako je umrla njena tetka i da su to priče njenih roditelja i komšija.

Advokati su je pitali i je li moguće, pošto je njena tetka bila stopostotni invalid u poznim godinama i ostavljena sama u kući, da je umrla prirodnim putem, na šta je odgovorila da to ne može znati.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.