Pelena treba imati dobru moć upijanja Ilustracija
Šta je najbolje za bebinu guzu

Malim bebama, ali i onim većim, pelene treba redovno mijenjati i to je stavka na kojoj roditelji ne bi smjeli štedjeti

Autor: “Bebe i mame”

Jednokratne pelene, stav je relevantnih stručnjaka i pedijatara, najbolji su izbor za osjetljivu bebinu kožu. Ali, vrlo je važno odabrati takve pelene koje će bebi biti udobne, neće ostavljati tragove na koži i neće biti iritantne. 

Također, pelena treba imati dobru moć upijanja i treba držati bebinu guzu suhom. Zato birajte pelene koje pružaju jedinstvenu suhoću kože, imaju prozračan vanjski sloj, a poželjeno je da sadrže i losionsku njegu.

Struktura gornjeg sloja pelene treba štititi bebinu kožu od vlage na način da odvodi vlagu u unutrašnjost, čime se sprečava kontakt bebine guze i vlažnog sloja.

Malim bebama, ali i onim većim, pelene treba redovno mijenjati i to je stavka na kojoj roditelji ne bi smjeli štedjeti. Jednokratna pelena treba dobro upijati urin i mekanu bebinu stolicu, čime se sprečava nastajanje ojeda.

Pri svakom mijenjaju pelena dobro očistite guzu i genitalije. Hoćete li pritom upotrijebiti vlažne dečije maramice i blagi dječiji sapun odaberite sami. Važno je održavanje potpune higijene.

(Autor: Avaz)