U šumama iznad Velike Kladuše nekoliko stotina migranata napravilo je novi kamp koji je pod njihovom kontrolom.

Iznad privremenog prihvatnog centra Miral, koji je pod kontrolom Međunarodne organizacije za migracije (IOM), nalazi se veliki broj migranta koji bez struje, vode i hrane provode dane u nadi da ce uspjeti u pokušajima ilegalnog prelaska granice između BiH i Hrvatske.

Kako saznajemo ilegalnih kampova po šumama Krajine, nedaleko od hrvatske granice, sve je više. Ulazak u kampove zabranjen je svima koji ne žive u njima, a migranti se trude da te lokacije ostanu tajne.

Tuče i svađe među migrantima su česte, tenzije rastu. Lokalna vlast traži zatvaranje centra Miral, što bi značilo još nekoliko stotina migranata na ulici. Stanovnici obljižnih sela uglavnom kažu da nemaju problema sa migrantima, a mnogi ih puštaju da sipaju vodu na njihovim česmama.

Dolazak zime, prvi snijegovi i minusi pod otvorenim nebom, manjak hrane i tople vode bude nove strahove za migrante, ali i za domaće stanovništvo.

Izvor: klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.