Sigurno ste i vi čuli popularnu pjesmu grupe S.A.R.S. o čoveku koji u kući nema ništa drugo od hrane, osim “buđav lebac”. No, da li bi i njega smio da pojede, a da se ne otruje?

Sigurno se i vama desilo da ste se baš nameračili na zadnju breskvu iz činije, ali kad ste je uzeli u ruku, na njoj ste primetili da je “načeta” truleži. Isto tako, nerijetko se na hljebu i drugoj hrani, iako je još uvek pod rokom trajanja, mogu naći zelenkasto-plave naslage. No, da li je bezbedno samo “orezati” buđ, a ostatak pojesti?

Buđ se na hrani obično manifestuje kao bjeličasta ili zelenkasta tvar, plišana na dodir. Ponekad je samo na jednom delu namirnice, a nekad se raširi svuda.

Iako deluje kao da samo “lebdi” po povšini, plesan je vrsta gljivice, po svojoj strukturi vrlo slična biljkama, to jest ima svoj koren, iako vidimo samo stabljiku i spore.

Upravo te spore imaju moć da se prenose vazduhom, i prelaze s jedne namirnice na drugu. Zato se i kaže da samo jedna trula jabuka može da upropasti čitavu korpu.

Budjava-hrana-frizider-glad-gladovanje-nemastina-gusenica-kukuruz

Ipak, nije svaka plijesan loša. Štaviše, postoji mnoštvo namirnica koje su vrlo cijenjene i ukusne, iako na prvi pogled djeluju gadno i čak smrdljivo. Primjer su takozvani buđavi sirevi, poput rokfora i gorgonzole.

Budjava-hrana003

Nažalost, za većinu ostale buđi se to ne može reći. Vrlo česte su alergije respiratornih organa, pa čak i teška gušenja, kod ljudi koji su osjetljivi na plijesan.

Neke vrste plijesni stvaraju mikotoksine, vrlo otrovne supstance, izazivače brojnih bolesti.

Budjav-hleb-prodaja-budjavog-hleba

Zato, iako je s voćem manja šansa da se otrujete, bolje je ne rizikovati, već breskvu s početka priče, umesto isecanja truleži, baciti u đubre. Nikad se ne zna da li su se sitne, golim okom nevidljive spore proširile na čitavu voćku.

U namirnice koje nikako ne smete da jedete ako poprime zelenkasto-beličastu boju spadaju meso, salame, viršle, variva, žitarice, rezanci, kikiriki-puter, džemovi, marmelade, mahunarke, orašasto voće, jogurt, krem-sirevi, pavlaka. Isto važi i za buđav hljeb.

Srećom, pršut i suvo meso, ako je zaista tvrdo i nimalo sirovo, možete samo da očistite od buđi i normalno jedete. Isto važi i za tvrde sireve i ne isuviše zrelo voće, ali budite sigurni da ste orezali barem dva i po santimetra od ubuđalog dela.

prsut-Flickr-Alpha

Znamo da je šteta bacati hranu, posebno u ovo vreme sveopšte besparice. Ali, vjerujte nam na reč, liječenje trovanja i drugih posledica može mnogo više da vas košta.

//telegraf