Šta mislite šta će vam se desiti ukoliko u javnom toaletu sjednete na uriniranu dasku WC šolje?


Vjerovatno vam se bar jednom dogodilo da ste sjeli na WC šolju na kojoj se nalazio tuđi urin, pri tom ne znajući šta vam se pritom moglo dogoditi.

Iako većina ljudi ne voli pretjerano da koristi javne toalete, kad vas stisne, nema biranja. Zamislite da tako uletite u toalet, da ne stignete da se osvrnete oko sebe (da, toliko vas je jako stislo), i prije nego što se i snađete – sjedite na dasci pokrivenoj tuđim urinom.

Možda ćete u prvom trenutku pomisliti da ćete dobiti gljivice, genitalni herpes, klamidiju, HPV ili sifilis, ali ostanite pribrani.

Istina je da je najgora stvar koja vam se može dogoditi to što ćete sjediti na tuđem urinu. Sam urin vam neće ništa učiniti, a čak i ako vam se nađe na rukama i prenesete ga na lice, možete biti mirni, kaže mikrobiolog Phillip M. Tierno, profesor na NYU medicinskom fakultetu.

Naime, ništa se neće dogoditi jer urin obično ne nosi štetne mikrobe. Naravno, ako dodirujete prljave površine u toaletu, koje su dodirivale i prljave ruke drugih ljudi, možete pokupiti različite viruse prehlade, gripa ili infekciju streptokokom ili stafilokokom. Ali i to možete izbjeći ako temeljno operete ruke toplom vodom i sapunom nakon korištenja toaleta.

Dakle, ne brinite, ako i sjednete na tuđi urin, najgora stvar koja vam se može dogoditi je to da će vam stražnjica biti mokra, ali nećete pokupiti nikakve navedene organizme iz urina.

Tierno zato ističe da čak ni stavljanje toalet papira na dasku nema smisla, osim ako vam se ne gadi i sama pomisao na dodir tuđeg urina.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...