Premijer RS jučer je građane pozvao “da vjeruju institucijama RS i informacijama od institucija, a da ne podliježu špekulativnim pisanjima portala koji izazivaju nepotrebnu paniku”

“Neko je ubijedio vlasti i režimske medije u RS-u da će nedostatak panike nekako spriječiti poplave”, napisao je jutros banjalučki novinar Dragan Bursać.

Premijer RS jučer je građane pozvao “da vjeruju institucijama RS i informacijama od institucija, a da ne podliježu špekulativnim pisanjima portala koji izazivaju nepotrebnu paniku”

“Neko je ubijedio vlasti i režimske medije u RS-u da će nedostatak panike nekako spriječiti poplave”, napisao je jutros banjalučki novinar Dragan Bursać.

“Situacija nije ni blizu alarmantna kao što je bila u ranijim godinama, ali nije na odmet oprez i preduzimanje svih mjera i radnji da zaštitimo imovinu i ljude i materijalna dobra na ugroženim područjima”, izjavio je jučer Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Podsjećamo, u Vladi RS jučer je održan sastanak koordinacionog tima Vlade koji ima zadatak da prati situaciju u vezi najavljenih obilnih padavina i mogućih poplava, a nakon sastanka Višković je novinarima rekao da su prije padavina vodostaji bili na minimumu, pa su rijeke mogle da prime sve te vode, kako prenosi Fokus.ba.

“Do ovog momenta osim bujičnih voda nije bilo značajnijih izlivanja većih rijeka i nanošenja štete”, rekao je jučer Višković.

Premijer RS naglasio je jučer da “Banjaluka nije ni na koji način ugrožena od Vrbasa, a Vrbanja značajno raste i još uvijek u koritu.”

“Najbitnije je da su ljudski životi i pokretna imovina zaštićeni”, poručio je građanim RS premijer Višković i pozvao ih “da uz dozu opreza prate dešavanja, da vjeruju institucijama RS i informacijama od institucija, a da ne podliježu špekulativnim pisanjima portala koji izazivaju nepotrebnu paniku.”

Jutros je pola Krajine pod vodom, Teslić je pod vodom, potna komunikacija Prijedor – Banja Luka je u prekidu, Sana i Una rastu iz sata u sat, vanredna situacija je u Čelincu, građani Doboj u strahu dok Bosna raste, a Igor Radojičić je vanredno stanje proglasio “samo” u šest banjalučkih mjesnih zajednica…

Hrabri radnici uklanjaju granje koje je nanijela Una u Bosanskoj Krupi

Vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi je povećan, a građani strahuju da bi riječni nanosi mogli prouzrokovati veću katastrofu na mostovima.

Gradske službe su angažirane da očiste nanose granja nakupljenog na šipu drvenog mosta na Uni, kako bi se spriječilo eventualno oštećenje.

Podsjećamo, u poplavama od prije četiri godine je drveni pješački most na Uni, koji se nalazi u središtu grada, drastično oštećen i potom ponovo obnovljen.

Pogledajte mapu poplavljenih područja u Bosni i Hercegovini

Poplave koje su jučer zahvatile nemali dio Bosne i Hercegovine danas su nastavile praviti probleme građanima. U pojedinim mjestima registrovana je stagnacija pa i pad vodostaja, ali u drugim krajevima voda nastavlja otežavati život ljudima.

Kako je vidljivo u priloženoj mapi pogođenih područja, povišen vodostaj zabilježen je u slivu rijeke Bosne, od Zenice prema sjeveru, u slivu rijeke Vrbas i slivu rijeke Une na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine.

Za razliku od poplava 2014. godine, velika promjena vodostaja zaobišla je šire područje Sarajeva, kao i sami istok naše zemlje, odnosno Drinu i njene pritoke, računajući i ušće Drine u Savu, odnosno regiju Semberije koja je prije pet godina bila naročito pogođena poplavama.

Također, veći dio Tuzlanskog kantona je ostao pošteđen, kao i jugozapad države, a Hercegovina tradicionalnio nema problema s poplavama kada i ostatak zemlje.

Također, poplave su, po ko zna koji put, prešle entitetske linije te su institucije ovih administrativnih jedinica upućene jedne na druge, što saradnju čini obaveznom i može biti samo dobro za građane.