Šta poslanici znaju ko je doktor nauka

oslobodjenje.ba

Pogrešne adrese

Ovo priznanje dobio je samo nekoliko dana nakon što je, pod nejasnim kriterijima komisije za odabir članova Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću, dr. Badnjević ocijenjen kao najlošiji kandidat od osam predloženih, iako je jedini imao titulu doktora nauka. Istražujući kako se to moglo desiti, kontaktirali smo Fadila Islamovića, rektora Univerziteta u Bihaću.

– Ja sam pogrešna adresa, UO broji devet članova, a trojicu bira Senat. Na konkursu su se tri člana UO birala iz reda uposlenika, a kolega Badnjević je angažovan kao saradnik na Tehničkom fakultetu prije pola godine. Ostale bira Skupština kao osnivač i mi nemamo ništa s tim. Malo mi je nelogično da je Badnjević išao s tim u javnost prije nego se požalio svom dekanu, pa i meni, kazao nam je rektor.

A Skupština koja je birala ostalih šest članova UO Univerziteta odluku je donijela sa 18 glasova, među kojima je bilo i onih koji nisu bili upućeni u aferu koju su proizveli.

Najodgovornija je skupštinska Komisija za izbor i imenovanja u kojoj sjede Nijaz Hušić (SDA), Samir Veladžić (SDA), Farko Hodžić (DF), Safet Veladžić (A SDA) i Željko Mirković (SDP).

– Ja sam bio suzdržan. Samo malo prije toga smo izglasali nezavisni policijski odbor sa jasnim kriterijumima, pa su čak svih pet članova komisije imali po dva pitanja za kandidate. Kada je došao ovaj “gotov” prijedlog za Univerzitet, bez meni poznatih kriterija, odnosno konkursne procedure, ja sam bio suzdržan, a oni su to ipak usvojili, kazao nam je Mirković.

Da bi stvar bila još gora, Badnjević je pokrenuo i raskid ugovora sa bihaćkim Univerzitetom.

– Taj zahtjev za raskid ugovora ja sam vidio samo na portalima, možda je još u protokolu. Kolega Badnjević je nama dobro došao, mi smo njemu širom otvorili vrata i postoji mogućnost njegovog angažmana i dalje, istakao je rektor Islamović.

Međutim, Badnjević nije uvjeren u iskrenost rektora kada kaže da mu je žao što se ovo desilo. Naime, kolegica koja sjedi u Senatu dobila je ukor, jer je javno podržala Badnjevića. Pokušali smo razgovarati i sa drugim profesorima, međutim oni ne žele izlaziti u javnost, jer strahuju od ukora koji će upravo taj i takav upravni odbor razmatrati.

– Odmah nakon Skupštine poslao sam zahtjev za raskid ugovora. Ja zaista nemam ništa protiv Univerziteta niti bilo koga od njih. Samo tražim da mi pokažu kriterije i matematički model po kojem su sabrali da neki nastavnici geografije ili nezaposleni građani imaju više bodova od kandidata koji ima doktorat u aplikaciji, kazao nam je Badnjević.
Stvar principa

Na komentar da ni svi članovi skupštinske komisije ne znaju kriterije, Badnjević kaže da nije iznenađen.

– Smatram da sam oštećen i ovo je sad stvar principa. Ovo je sramota! Čim to izađe u Službenom glasniku i postane zvanično pred zakonom, ja ću podnijeti i žalbu i tužbu, poručio je Badnjević.

Nakon ovih riječi, treba očekivati da poslanici već na narednoj sjednici pokušaju poništiti svoju kompromitirajuću odluku. Ako to ne učine sami, čekat će da ih sud na to primora, a cijelom svijetu to će biti dokaz da krajiška vlast namješta konkurse i da izuzetak nisu ni obrazovne ustanove.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...