U određenim periodima tokom razvoja, dijete počinje da se inati i suprotstavlja starijima. To nisu jednostavne situacije za roditelje, ali stručnjaci savjetuju kako možete izaći na kraj sa neposlušnim i tvrdoglavim mališanom.
Kada se inati, možete mu pomoći tako što nećete sami stvarati dodatnu nervozu i produbljivati konflikt. Za početak preispitajte i svoju listu pravila i zabrana. Objasnite djetetu kratko i jasno šta tačno zahtjevate od njega, bez dugih predavanja. U svemu je važna dosljednost, pa i u odnosu sa najmlađima. Ništa više ne može da ga zbuni nego kada mu jednom nešto dopustite, pa onda zabranite.

Češće grlite dijete, a u njegovim mirnim “fazama” recite mu koliko ga volite. Podržite ga u situacijama kad nastoji da bude samostalno i to na konkretnim primjerima. Bez ikakvih izgovora, nađite vremena za zajedničke poduhvate u kojima dijete diktira tempo. Ako osjetite da niste dorasli nekim situacijama, nije sramota da potražite na vrijeme stručni savjet.

Izvor: Hayat.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.