Sastanak političkog vrha Republike Srpske sa predsjednikom Srbije, koji će biti održan u srijedu, i danas je ključna tema u RS.

Na sastanku će biti razgovarano o dokumentu koji je Banjaluka poslala u Beograd. Riječ je o zaključcima i informacijama, koje je u dva navrata usvojila Narodna skupština.

Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske i Informacija u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH – ta dva dokumenta, sa pripadajućim zaključcima, Narodna skupština usvojila je krajem prošle i početkom ove godine i upravo njihov sadržaj biće tema sastanka u Beogradu.

Prvi dokument razmatran je na Posebnoj sjednici Narodne skuptšine 11. i 12. novembra prošle godine. Iako se kao neposredan povod za njeno održavanje uzima donošenje Deklaracije SDA, u kojoj ta stranka kao svoj primarni cilj ističe donošenje novog Ustava i povratak tzv. Republike BiH, vladajuća većina u Srpskoj zakazivanje posebne sjednice obrazložila je potrebom da Srpska donese zaključke kojima bi se zadržale postojeće nadležnosti, a neustavno prenesene vratile.

Informacija, koja je tada razmatrana na 55 strana, iz ugla vladajuće većine sadrži podatke o prirodi dejtonske strukture BiH, neustavnim intervencijama na Ustav i obavezama institucija Srpske i u najvećoj mjeri osuđuje djelovanje OHR-a: “Pomoću tzv. “bonskih ovlašćenja”, visoki predstavnik odlukama nameće na desetine zakona na nivou BiH, FBiH i Republike Srpske, i čak 105 amandmana na ustave Republike Srpske i FBiH. Uvodi i vansudsko kažnjavanje na stotine građana BiH, ukida odluku Ustavnog suda i zabranjuje postupke kojima se na bilo koji način osporava bilo koja njegova odluka.”

Uz Informaciju, usvojeni su i pripadajući zaključci, takođe na prijedlog vladajuće većine, bez podrške opozicije.

Između ostalog, zaključcima su tada odbačeni svi akti koji nisu u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir, a svaki udar na konstitutivne narode i entitete ocijenjen je kao udar na Dejtonski sporazum: “Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva od strana potpisnica i svjedoka Dejtonskog sporazuma, kao i od svih predstavnika međunarodne zajednice da reaguju na donošenje akata koji pozivaju na razgradnju Dejtonskog sporazuma.”

Samo nekoliko mjeseci nakon te, počelo se razgovarati o novoj sjednici republičkog Parlamenta, kojom bi ponovo bile odbačene ranije odluke visokih predstavnika i kojom bi se osporilo djelovanje Ustavnog suda.

Sjednica na kojoj je razmatrana jedna takva informacija održana je 17. februara, nakon što je Ustavni sud BiH Srpskoj osporio pravo na poljoprivredno zemljište.

Sjednica je održana na zahtjev predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

– To znači da je naša ruka ispružena, da popravimo stvari u pravosuđu, da otklonimo one devijacije, da dovedemo do toga da naše društvo živi u pravnoj sigurnosti -rekla je tada predsjednica Srpske.

Povod za zakazivanje sjednice, kao i predloženu informaciju i zaključke tada je podržala i opozicija, a uoči sjednice sve je usaglašeno na zajedničkom sastanku političkih lidera u Palati Republike.

Zaključcima, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama obavezani su da predlože Parlamentarnoj skupštini Zakon o prestanku mandata stranih sudija i da do donošenja tog zakona obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH: “Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.”

Osim u Beograd, ovi dokumenti biće poslati i u Zagreb, ali i na neke domaće adrese.


Izvor: Vijesti.ba