Raspoređuje se oko 1.000 profesionalnih vojnika, a planira se stvaranje i barem još toliko rezervista.

Tokom ove i naredne godine u četiri hrvatska grada, Vukovar, Varaždin, Sinj i Ploče, u kojima je bar deset godina bila retkost videti uniformu hrvatskog vojnika, sada će ih građani viđati mnogo češće. U centru pažnje srpske javnosti je Vukovar. Prema odluci, hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića, tamo će biti biti upućene dodatne snage inženjerije, čiji se zadaci između ostalog vezuju za reku Dunav, odnosno granicu sa Srbijom.

Odlukom hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića, u Vukovar, Sinj, Varaždin i Ploče vraćaju se jedinice hrvatskih Oružanih snaga. U objašnjenju stoji potreba redefinisanja postojećeg rasporeda vojske i poziva se na kontekst „promena sigurnosnog okruženja“.

Iz hrvatskog Ministarstva odbrane pojašnjavaju da su, u svetlu aktuelnih pomeranja snaga članica NATO i vojnika SAD prema svojim istočnim granicama i prema Rusiji, zaključili da i Hrvatska treba da rasporedi vojsku u granična područja. Raspoređuje se oko 1.000 profesionalnih vojnika, a planira se stvaranje i barem još toliko rezervista.

U Vukovaru, u kasarni “204. Brigade HV-a” trenutno je smešteno 80 pripadnika inženjerije, a spominje se raspoređivanje stotinak vojnika. Nove snage stigle bi iz obližnjih Vinkovaca.

Kako je ovaj grad u bolnom sećanju zbog ratnih sukoba devedesetih godina prošlog veka, ali i zbog granice sa Srbijom, najave da će u njemu doći do razmeštanja dodatnih snaga hrvatske vojske budi posebnu pažnju ovdašnje javnosti.

Vojni analitičar Aleksandar Radić za portal Telegraf.rs kaže da ovaj potez hrvatskog Ministarstva odbrane možemo da shvatimo dvostruko – Vukovar, simbolično i bezbednosno, ali i kao socijalno-ekonomski potez Zagreba.

– Sa jedne strane to možemo da shvatimo kao bezbednosni pritisak na Srbiju, ali i sa druge strane, Hrvati su prošli isti proces kao i mi. Smanjenje broja garnizona, ukidanje jedinica, a onda se prepoznalo da je potrebno ponovo uspostaviti garnizone na mestima gde su tako olako ukinuti – objašnjava Radić.

U tom smislu, Radić je rekao da razmeštanje dodatnih snaga treba vezati i za otvaranje radnih mesta, te da je to socijalna komponenta ovog poteza Vlade Hrvatske.

Sličnog je stava i Igor Tabak, analitičar hrvatskog portala Obris. On, za Al Džaziru, kaže da razmeštanje hrvatskih snaga prema istoku, nema veze sa strateškim delovanjima NATO-a zbog “ruske pretnje”.

Smatra da su hrvatski razlozi banalnije prirode, a deo njihovog smisla, kaže, treba tražiti i u “propagandnim vodama

– Tako se nekad govorilo o brigadi “Pume”, a sada je od nje ostala samo jedna jedinica, mornaričke pešadije u Hrvatskoj uopšte nema već čitavu deceniju, dok će inženjeriji u Vukovaru i dalje trebati posebne međudržavne dozvole za izlazak na Dunav, reku za čije ikakvo forsiranje ionako nedostaje oprema – kaže Tabak

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.