Ovih dana ne iznenađuju prazne police u supermarketima, a sve zbog koronavirusa. Toalet-papir, sredstva za dezinfekciju i flaširana voda nestaju brzinom svjetlosti. Lako možete skliznuti u ludilo zbog koronavirusa, ali nije neophodno da zbog potencijalne zaraze pustošite prodavnice iz straha.

Raznovrsna hrana

Kako se broj zaraženih povećava tako raste i potreba za prevencijom. Međutim, za prvu pomoć kod zaraze virusom Covid-19 potrebno vam je svega nekoliko stvari. Njih je izdvojio internista Kit Roč (Roch) iz Prezbiterijanske bolnice u Njujorku. 

Smrznuto voće i povrće – Tradicionalno, ljudi nagomilavaju konzerviranu hranu na svojim policama. Umjesto toga, doktor savjetuje da kupite nešto smrznutog voća i povrća. Najveća prednost je što sadrži iste nutritivne vrijednosti kao i kada je svježe.

Hrana koja vas čini sretnima – Budite snabdjeveni raznovrsnom hranom koja vas čini sretnima, bilo da je riječ o grickalicama ili nečemu što vas raduje. Ovo je za slučaj da morate ležati u kući dvije sedmice.

Lijekovi protiv temperature i začepljenog nosa – Iako simptomi variraju, ono što je, generalno, zapaženo jeste suh kašalj, povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima…

Redovna terapija

Zbog toga doktor savjetuje da imate pri ruci lijek za snižavanje temperature i nešto za otčepljenje nosa. 

Redovna terapija – Ukoliko postoji terapija koju inače uzimate, a po čije recepte idete jednom mjesečno, to je nešto što bi trebalo obaviti što prije. Farmaceutu možete skrenuti pažnju na svoju zabrinutosti, zbog koje preventivno kupujete svoju redovnu terapiju.

Omiljeni lijek

Mnogima je supa omiljeni lijek za oporavak, a vrlo često i jedina hrana koja vam prija dok ste prehlađeni. Doktor Kit savjetuje da vam se ovakve namirnice nađu, jer ćete, u slučaju virusa, koristiti standardne metode koje čine da se osjećate bolje kada ste prehlađeni.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Šta trebamo imati u kući u vrijeme koronavirusa / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.