Nakon procesa biometrijske obrade svih osoba u šatorskom naselju na Lipi, Oružane snage Bosne i Hercegovine sanirale su pristupni put na lokalitetu Lipa kod Bihaća.

Prvi je to korak ka početku gradnje prihvatnog centra za oko 1500 migranata. Trenutno ih je oko 900 u šatorskom naselju kojim upravlja Služba za strance u BiH. Svakodnevno se radi na unapređenju uvjeta u kojima borave migranti.

Zdravstvene usluge migrantima iz šatorskog naselja pružaju ljekari i medicinari domova zdravlja u Unsko-sanskom kantonu, a troškove pruženih usluga, opreme i lijekova snosi Dansko vijeće za izbjeglice. Uz unapređenje zdravstvene zaštite, radi se i na boljim uvjetima za život u šatorskom naselju.

Važnu ulogu u tom pravcu imaju donatori Crvenog križa. Nakon ogromne medijske pažnje austrijskih medija posvećene situaciji na Lipi, na Lipu su stigli i predstavnici autrijskog karitasa, kako bi se sami uvjerili u uvjete života.

Kroz nekoliko dana biće završen prostor za pripremu i podjelu hrane, zatim prostor za obavljanje vjerskih obreda, ali i karantinski dio u slučaju potrebe za izolaciju migranata.

Izvor: RTVUSK.ba