Stari grad Jezerski, nacionalni spomenik BiH koji se nalazi u istoimenom bosanskokrupskom naselju, pretrpio je mnoga oštećenja pa je Vlada USK osigurala više od 50.000 KM za sanaciju.

U junu prošle godine rekonstruirano je osnovno – bedem te ulazna gradska kapija.

– Spomenik je zaista vrijedan i pruža velike šanse za razvoj turizma i to je osnovni razlog zbog kojeg je Ministarstvo 2015. iz sredstava ekoloških naknada podržalo ovaj projekt u iznosu od 20.000 KM, a 2016. godine s dodatnih 50.050 KM, odnosno ukupno do sada 70.050 KM – kazao je Jasmin Burnić, ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK.

Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović dodaje da će uređenje spomenika u Jezerskom biti nastavljeno.

– To moramo kako radi sigurnosti građana tako i radi očuvanja historijskog i kulturnog dobra, a zašto ne i razvoja turizma. Spomenik zbog svoje ljepote, atraktivnosti, zaista vrijedi posjetiti. No, da bi se ponudio gostima, mora se adaptirati – kaže Halitović.
Stari grad Jezerski u pisanim izvorima prvi put se spominje daleke 1278. godine. Posjeduje unutrašnju okruglu kulu, visoku više od 20 metara, koja je ozidana debelim zidom i vanjsku kamenu ogradu ili bedem, visok četiri metra, s velikim vratima.

Uz kulu je još sagrađen kameni zid, visok sedam metara, koji je zatvarao četvrtasti prostor površine 1.200 četvornih metara.

Legenda o djevojci

Za stoljetnu kulu se veže legenda da ju je gradila djevojka iz Bužima, a kamene bedeme oko grada koji su služili za odbranu podigla je osmanska vojska za minulih ratova zbog strateške važnosti.

Investitor obnove je Vlada USK, implementator Općina Bosanska Krupa, izvođač radova „BC Gradnja”, dok je projektnu dokumentaciju osigurao Zavod za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Bihać.

Askerska džamija

Nakon što je Ferhat-paša Sokolović 1576. godine osvojio Stari grad Jezerski, on je izgradio i askersku džamiju za potrebe vojske.
Osim srednjovjekovne kule s malim dvorom i tvrđavske džamije, unutar grada nalazi se i Crnkića kuća, što sve zajedno čini nacionalni spomenik Stari grad Jezerski.