Stari gradovi na području općine Cazin dobijaju novo ruho


Protekle sedmice direktor Zavoda za zaštitu spomenika USK Amir Kadić, direktor JU „Kulturni centar“ Cazin Emir Šarić i predstavnici općine Cazin obišli su lokalitete nekoliko starih gradova i spomenika na području općine Cazin.

ca1

Povod za ovu posjetu jeste godišnji obilazak i procjena stanja u kome se nalaze ovi vrijedni spomenici kulture na području naše općine. Ustanovljeno je da je oblast zaštite prirodnih, kulturnih i historijskih dobara vrlo kompleksna i iziskuje ogromna finansijska sredstva. Iz tih razloga, projekti rekonstrukcije se rade u fazama. Ponekad se mještanima lokaliteta koji žive u blizini starih gradova učini da je zavladalo stanje opće nebrige o ovim spomenicima, ali projekti ove vrste iziskuju mnogo vremena, stručne pomoći, neophodnih dozvola, dugoročnih finansijskih konstrukcija, apliciranja projekata i čekanje na potencijalna sredstva.

ca2

Tim istim postupkom se došlo i do rješenje za projekat rekonstrukcije Starog grada Stijena, odnosno njegovih zidina. Projekat je urađen zahvaljujući dobroj saradnji Zavoda, JU „Kulturni centar“ Cazin i Općine Cazin. U tom smislu, mještani ove MZ, ali i svi drugi gosti i posjetioci, mogu se nadati skorijoj rekonstrukciji ovog spomenika, kako bi se isti očuvao i učinio sigurniji za potencijalne turiste.

IZVOR: Kulturni centar Cazin0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...