Specijalni predstavnik za migracije i izbjeglice pri Vijeću Evrope, Drahoslav Štefanek, doputovao je u USK, kako bi se upoznao s aktuelnom migrantskom krizom na ovom području.

Tokom jučerašnjeg dana specijalni predstavnik za migracije i izbjeglice pri Vijeću Evrope Drahoslav Štefanek obišao je privremeni prihvatni centar Miral, dok je danas, nakon Bire, posjetio i migrantski kamp Lipa. Bolje je direktno doći i sam se uvjeriti u trenutno stanje, nego vidjeti stotinu slika, kazao je Štefanek te naglasio kako ova posjeta treba biti poruka, da Bosna i Hercegovina nije prepuštena sama sebi.

– S obzirom na činjenicu da Evropska unija u velikoj mjeri financira aktivnosti, vezane za migrantska kretanja u Bosni i Hercegovini, a većina migranata teži ka zemljama Evrope, neophodno je pronaći balans između dvije strane, naglašava Štefanek.

Tim povodom, dodao je, upravo danas, zasjeda Vijeće za vanjske poslove Evropske unije, a Bosna i Hercegovina i Grčka se doživljavaju kao dva najveća žarišta. U pripremi je i izrada Sporazuma, koji je trenutno u formi Nacrta, a svoj doprinos, nakon ove posjete daće i sam Štefanek. Zadovoljan je zbrinjavanjem migranata u Sedri i Borićima.

Izvor: RTVUSK.ba