Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew) nastavlja praksu svojih prethodnika iz Stejt departmenta izvještavajući Senat o događajima u BiH, po već uhodanoj matrici, bez identificiranja stvarnih problema i odgovornih za te probleme.

– Metju Palmer pred Senatom sigurno ne bi mogao izgovoriti čuvenu rečenicu koju svjedoci pred američkim pravosuđem izgovaraju, a ona kaže – govorit ću istinu, samo istinu i ništa osim istine, a potom izgovoriti sve što je izgovorio – rekao je Dodik Srni upitan da prokomentira svjedočenje Palmera pred američkim Senatom, gdje je iznio stav da je “Milorad Dodik glavna prepreka koja blokira sve što bi dovelo do napretka”.

Istaknuo je da Palmerovo svjedočenje pred Senatom nije istinito, jer, da jeste, on bi morao da kaže članovima Senata zbog čega SAD ili bilo ko drugi sa strane moraju da vrše pritisak da se formira vlast, kada je formiranje vlasti nakon demokratskih izbora uobičajena procedura u svakoj državi.

– Da je samo rekao istinu zbog čega BiH godinu nakon izbora nema vlast, ne vjerujem da bi mu iko u Senatu povjerovao da jedan čovjek, jedan narod, jedna republika može biti prepreka bilo čemu, a najmanje napretku. Napredak Republike Srpske i BiH, koliko se napredak odnosi na RS, u našem je interesu, a ne primarno u interesu SAD, Rusije, Turske ili bilo koje druge velesile – poručio je Dodik.

Ako Metju Palmer ne želi da čuje šta legalno izabrani predstavnici naroda u BiH govore, naglasio je Dodik, šteta što on ne sluša svog predsjednika, koji, ne tako davno, reče da budućnost pripada suverenim i nezavisnim nacijama, koje štite svoje građane, poštuju svoje susjede i razlike koje svaku zemlju čine posebnom i jedinstvenom.

– Јa ne radim ništa više od ovoga što je rekao američki predsjednik Donald Tramp (Trump) – naveo je Dodik.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba