Na međunarodni aerodrom u Mahovljanima kod Banja Luke večeras je sletio prvi avion iz Njemačke sa opremom za mobilnu bolnicu koju je nabavila Republika Srpska u okviru borbe protiv koronavirusa.

Avion je dočekao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a opremu su preuzeli predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Vlada RS donijela je ranije odluku da se po hitnoj proceduri, a posredstvom Instituta za javno zdravstvo RS, sprovede procedura za nabavku pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i pratećom opremom površine 6.000 metara kvadratnih.

Za nabavku pokretne bolnice Vlada Republike Srpske izdvojila je 3,6 miliona KM.

Pokretna bolnica imat će svu potrebnu prateću opremu kao što je prijemno odjeljenje, kancelarijsko odjeljenje, apoteka, laboratorija sa laboratorijskom opremom, oprema za medicinske sestre, za intenzivnu njegu, za hospitalizaciju, tuševi…


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Stigao prvi avion s opremom za mobilnu bolnicu / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.