Nogometnim zaljubljenicima uz Ligu prvaka i Europsku ligu u narednoj sezoni stiže i treće klupsko natjecanje u organizaciji Uefe. Prema informacijama Sport Bilda, natjecanje koje se trebali zvati Europska liga 2, zvat će se Europa konferencijska liga ili skraćeno samo Konferencijska liga, a detalji će se dogovoriti na sastanku u Monaku. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Umjesto početne faze Europske lige 

Prvaci europskih zemalja igrat će i dalje Ligu prvaka, a nižeplasirane momčadi će, umjesto u početnu fazu Europske lige, ići u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Ona će imati isti format kao i Europska liga: osam skupina po četiri kluba. 

Prije odigravanja utakmica najboljih 16 klubova, postojat će play-off za drugoplasirane iz skupina i trećeplasirane iz skupina Europske lige. Tako bi se  broj klubova koji se natječu u Europskoj ligi trebao smanjiti s 48 na 32, a razlika prebaciti u Konferencijsku ligu. Pobjednik novog eurokupa plasirat će se u Europa ligu iduće sezone. 

DINAMO U BAROKNOM GRADU

Bjelica: Varaždinci su mali, brzi i nezgodni, moramo biti ozbiljni

LEOVAC, ORŠIĆ I BARIŠIĆ

Kakva dominacija Hrvata! Tri naša igrača u momčadi tjedna

U igri je 240 milijuna eura

Novo natjecanje podijelit će oko 240 milijuna eura, dakle oko dva i pol puta manje u odnosu na Europa ligu. Plasman u skupinu Europske lige nagradit će se s 3,1 milijun eura, a ulazak u skupine Konferencijske lige s oko 1,24 milijuna eura.

Konferencijska liga imat će 32 mjesta. Od toga njih 15 zauzimaju klubovi koji ispadnu iz kvalifikacija za Ligu prvaka i Europsku ligu pa preostaje 17 mjesta za ostale, dakle četiri više nego u sadašnjoj EL. 

U kvalifikacijama će se pet klubova iz prvih pet država na Uefinoj ljestvici priključiti  tek u doigravanju (dosad je to bilo u 2. pretkolu), kao i tri kluba koja napuste natjecanje u Europskoj ligi u 3. pretkolu. Naši bi klubovi tako mogli lakše proći kvalifikacije, ako ih zaobiđe neko “teže” pretkolo.

UPS, UPS

Pa, dokle više, Lorise? Kariusu se opet smije cijeli internet…

CIJENE DINAMOVACA PRIJE I POSLIJE

Bjelica je drastično poskupio dinamovce: Razlika je 66 mil. €

Dinamo je jedina nada

Osim Dinama koji odlično igra čak i s najjačim klubovima Europe, Osijek i Rijeka su rano ispali iz Europe, a nakon Hajdukovog izdanja pred Gzirom, teško da možemo biti iznenađeni što nam je nacionalni koeficijent loš u odnosu na druge zemlje, iako smo imali dovoljno šansi očuvati ga. 

Dakle, kao i prošlih godina, Dinamo će biti jedini hrvatski klub o čijem će uspjehu ovisiti šanse ostalih domaćih klubova u europskim natjecanjima sljedeću sezonu. 

Izvor: Eva Grgić / 24sata.hr