SRBIJA i Ukrajina odigrale su u Beogradu 2:2 u zadnjem kolu skupine B kvalifikacija za Euro.

Domaćini su dvaput vodili, ali je Ukrajina do prevažnog boda stigla golom Besjedina u 93. minuti. Ukrajina je ranije osigurala plasman na Europsko prvenstvo, ali je ovim bodom osigurala status nositelja u izrazito kompliciranom ždrijebu skupina Eura koji će se održati 30. studenog u Bukureštu. Srbija će Euro tražiti kroz dodatne kvalifikacije.

Da je izgubila, Ukrajina bi mogla završiti u drugoj jakosnoj skupini, ako u zadnjem kolu Engleska pobijedi Kosovo, Španjolska Rumunjsku, a Njemačka kod kuće svlada Sjevernu Irsku. Sva tri ishoda su vrlo realna.

Kakve to veze ima s Hrvatskom?

Ukrajina je tako učinila uslugu i Hrvatskoj budući da, ako gore navede tri utakmice završe očekivanim ishodima, Francuska više ne može biti u prvoj jakosnoj skupini što znači da bi Hrvatska u ždrijebu izbjegla prvog favorita turnira.

Lista nositelja u ždrijebu se prvi put u povijesti neće slagati po nacionalnom renkingu na Uefinoj ljestvici nego po renkingu u ovim kvalifikacijama. Pri slaganju takvog renkinga u skupinama u kojima je bilo šest momčadi prvoplasiranoj ekipi oduzet će se bodovi osvojeni protiv posljednjeplasirane momčadi i tako ćemo dobiti ljestvicu najboljih prvoplasiranih, a onda i najboljih drugoplasiranih momčadi.

Kako će se formirati jakosne skupine?

Reprezentacije će u ždrijebu biti podijeljene u četiri jakosne skupina s po šest ekipa. U prvoj će biti šest najboljih prvoplasiranih reprezentacija, a prema trenutačnom stanju u svim skupinama status nositelja zajamčen je Italiji, Belgiji i Ukrajini koje više nitko ne može izbaciti iz prve jakosne skupine. U drugoj će biti preostale četiri prvoplasirane ekipe i dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije. U trećoj jakosnoj skupini bit će preostale drugoplasirane reprezentacije, a u zadnjoj će biti dvije najlošije drugoplasirane reprezentacije te četiri pobjednika dodatnih kvalifikacija. Dodatne kvalifikacije popunjavaju se po renkingu iz skupina Liga nacija (A, B, C i D).

Glavni problem u ovom ždrijebu je činjenica da se igra u 12 europskih zemalja te da je domaćinima, koji se plasiraju ne Euro, zajamčeno da će igrati u svojim gradovima. Kako bi se to moglo odraditi u ždrijebu, Uefa će neke reprezentacije domaćine razmjestiti i po nižim jakosnim skupinama kako se ne bi moglo dogoditi da ne igraju kod kuće.

Status reprezentacija koje nisu domaćini u jakosnim skupinama gotovo sigurno neće biti naknadno izmijenjen što znači da će Hrvatska sigurno biti u drugoj jakosnoj skupini zajedno s Francuskom, Poljskom i pobjednikom skupine D (Danska, Švicarska ili Irska) te još dvije reprezentacije.

Mogu li se već sad napraviti neke kombinacije?

Kako trenutačno stvari stoje, aktualni europski prvak Portugal bit će tek u trećoj jakosnoj skupini zbog lošeg rezultata u kvalifikacija i bit će apsolutno najteži mogući protivnik iz te jakosne skupine.

Da u ovom trenutku završe kvalifikacije, jakosne skupine izgledale bi ovako:

Prva: Italija, Belgija, Engleska, Njemačka, Ukrajina, Španjolska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga: Francuska, Poljska, Danska, HRVATSKA, Nizozemska, Češka

Treća: Rusija, Portugal, Švicarska, Turska, Austrija, Švedska

Četvrta: Finska, Mađarska, Island*, BiH*, Škotska*, Gruzija*

* – ove reprezentacije igraju u dodatnim kvalifikacijama, najjače su po renkingu, pa smo za ilustraciju odabrali njih kao sudionike Eura

Rusija bi trebala biti u drugoj jakosnoj skupini, ali bi zamijenila mjesta s Češkom (najjačom u trećoj skupini) budući da dva domaćina ne mogu biti u istoj jakosnoj skupini. Kao što smo rekli, zemlje domaćini moraju biti u skupinama koje se igraju kod njih, a zbog političkih razloga neke reprezentacije ne smiju igrati međusobno. To su Ukrajina/Rusija, Srbija/Kosovo, Rusija/Kosovo, BiH/Kosovo.

Kako trenutačno stvari stoje, budući da Rusija ne smije igrati s Ukrajinom, a Ukrajina mora biti nositelj, Belgija bi morala biti smještena u skupinu s Rusijom. To znači da bi Ukrajina morala igrati u skupini s Nizozemskom. Finska bi također morala ići u skupinu s Rusijom jer Rusija ne može izvući Mađare, koji su također domaćini, a pobjednici dodatnih kvalifikacija, među kojima su također neki domaćini, igrali bi u svojim skupinama. Rusija ne može izvući pobjednika skupine D dodatnih kvalifikacija, u kojima je Kosovo, što je još jedna razlog zašto bi u toj skupini bila Finska.

Da u ovom trenutku završe kvalifikacije, potencijalne skupine Eura izgledale bi ovako:

Skupina A: Italija, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, pobjednik dodatnih kvalifikacija skupine D

Skupina B: Belgija, Danska, Rusija, Finska

Skupina C: Ukrajina, Nizozemska, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, pobjednik dodatnih kvalifikacija skupine A

Skupina D: Engleska, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka,  Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, pobjednik dodatnih kvalifikacija skupine C

Skupina E: Španjolska, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, pobjednik dodatnih kvalifikacija skupine B

Skupina F: Njemačka, Poljska/Francuska/Hrvatska/Češka, Portugal/Švicarska/Turska/Austrija/Švedska, Mađarska

U slučaju da su dvije zemlje domaćina u istoj skupini, ždrijebom će se odrediti tko će biti domaćin u njihovom međusobnom susretu. Ždrijeb dodatnih kvalifikacija je 22. studenog, a one će se igrati od 26. do 31. ožujka sljedeće godine po sistemu “Final Foura” na jednu dobivenu utakmicu.

Izvor: / index.hr