Stoltenberg: Bosna i Hercegovina daje značajan doprinos operacijama NATO-a

avaz.ba

PORUKE Generalni sekretar Saveza

Učešćem u važnim NATO misijama, poput one u Afganistanu i na Kosovu, spremnošću da izdvoji dva posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) za odbranu, Crna Gora je pokazala da je naš pouzdan i čvrst saveznik, kazao je u intervjuu za podgoričku „Pobjedu“ generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg.

On je rekao da su sigurnost i stabilnost Z+zapadnog Balkana izuzetno važni za NATO „i mi imamo čvrste odnose sa svim zemljama u regionu.“

– Nadgledao sam proces pristupanja Crne Gore u NATO, koji je povećao sigurnost i stabilnost na zapadnom Balkanu. Također sam blisko sarađivao s vlastima u Skoplju, podržavajući euroatlantske aspiracije njihove zemlje. U tom smislu, pozdravljamo rad na implementaciji sporazuma o imenu koji je u toku i radujem se što će Makedonija biti 30. članica NATO-a, nakon što nacionalne procedure budu završene. Bosna i Hercegovina također daje značajan doprinos NATO operacijama i mi u potpunosti podržavamo njihov euroatlantski integracioni put – rekao je Stoltenberg.

U aprilu 2019. godine NATO će obilježiti 70. godišnjicu postojanja. Odgovarajući na pitanje šta vidi kao najveće dostignuće Alijanse, a gdje misli da je Alijansa mogla uraditi više, Stoltenberg je naglasio da je NATO svih ovih godina bio garant mira i sigurnosti širom euroatlantskog područja, kroz čvrstu transatlantsku vezu.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...