U Volonterskom centru za socijalnu inkluziju u maglajskom naselju Fojnica počeli su treninzi šivenja u okviru projekta “Žene mira: Misija mira”. Projekt Udruženja „Fojničani“ finansijski je podržala Ekumenska inicijativa žena sa 14.000 KM, a planirano je da traje devet mjeseci.

Žene s područja Maglaja i Žepča same su izrazile želju da nauče šiti. Na kraju projekta nastat će stotine platnenih torbi s mirovnim porukama koje će se dijeliti na području Maglaja, Žepča i Sarajeva, jer, kako su naglasile, želja im je susresti se s kardinalom Vinkom Puljićem i reisom Huseinom ef. Kavazovićem i još jednom naglasiti važnost mira, zajedničkog života i tolerancije.

– Željele smo se družiti, nešto korisno napraviti i odaslati nama važne poruke. Planiramo obići vjerske objekte u tri grada i u svakom vjernicima ostaviti torbe s našim porukama kako bi se one proširile među svim vjernicima koji žive u našoj zemlji – pojasnila nam je Marica Šupuković, voditeljica Projekta.

Na prvom treningu okupilo se petnaestak žena. Čuli su se veseli žamor, smijeh, ugodan razgovor.

Uz edukatoricu Đurđicu Banović žene su savladavale osnove šivenja na savremenim mašinama. One koje već imaju određeno iskustvo pomagale su drugima.

– Volim što se lijepo družimo, ja sam među najstarijim – ispričala nam je Begza Mačković.

Najmlađa učesnica edukacije bila je desetogodišnja Lamija Mačković.

– Kada završim kurs, vjerujem da ću sama moći sebi sašiti majicu ili hlače – rekla nam je Lamija.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Stotine torbi s porukama mira podijelit će u tri grada / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.