U noći s utorka na srijedu u prihvatnom centru za migrante “Miral” vladao je opći haos kada se sukobilo više od 100 migranata. Iako su incidenti smireni jutros oko 5 sati, nekoliko sati kasnije ponovo je došlo do problema.

Prvobitni sukobi su intervencijom policije smireni, iako su među povrijeđenima i službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Čitatelji portala Klix.ba dostavili su nam snimke sukoba migranata koji su zabilježeni jutros oko 10 sati na ulicama ovog grada nedaleko od prihvatnog centra i drugim područjima.

Kako je za Klix.ba kazao glasnogovornik MUP-a USK Ale Šiljdedić određeni broj izgrednika je izašao van migrantskog kampa zbog čega i dalje postoje tenzije i mogućnost eskalacije sukoba.

Policija u pojačanom broju nadzire situaciju, ali ističu da zbog velike netrpeljivosti među grupama migranata veoma lako može doći do novog incidenta.

Stanovnici ovog područja Velike Kladuše kazali su nam da su zaprepašteni ponašanjem osoba koje borave u Miralu te da slične scene gledaju svakodnevno.

Haos u Velikoj Kladuši: Sukobilo se najmanje stotinu migranata, napali i policiju

Jedan sat poslije ponoći u prihvatnom centru Miral u Velikoj Kladuši došlo je do velikog sukoba migranata. Najmanje 100 osoba je učestvovalo u tučnjavi nakon čega je intervenisala policija čiji službenici su također napadnuti.

Incidente su prijavili zaštitari centra, a pri pokušaju uspotavljanja reda i mira došlo je i do napada na policiju kada su migranti počeli na njih bacati staklene boce, kamenje i metalne šipke.

Prema riječima glasnogovornika MUP-a Unsko-sanskog kantona Aleta Šiljdedića, tom prilikom su povrijeđena tri policajca i oštećeno jedno vozilo. Nakon toga je pozvano pojačanje iz Velike Kladuše i Cazina.

“Jutros oko 4:30 sati uspotavljen je red i mir unutar kampa, a uhapšeno je 20 osoba koje su označene kao inicijatori nereda. Nad njima se trenutno vrši kriminalistička obrada”, dodao je Šiljdedić.

Više osoba je povrijeđeno, ali tačan broj još nije ustanovljen. Kako saznajemo, većinom se radi o lakšim tjelesnim povredama.

Opasnost od sukboa postoji i danas s obzirom na to da je određeni broj migranata izašao iz prostora objekta.

“Tenzije su prisutne, a incidenti su i dalje mogući. Policija je prisutna i nalazi se u stanju pripravnosti”, kazao je glasnogovornik MUP-a USK.

Kako saznajemo, sukobi među migrantima su intenzivirani nakon požara koji se nedavno dogodio. Među izgrednicima su osobe iz Maroka, Pakistana, Alžira i drugih zemalja.

Prvog dana mjeseca juna u prihvatnom centru Miral došlo je do velikog požara u kojem je povrijeđeno 30 osoba, a izgorile su prostorije sa 247 kreveta. Uzrok požara je ljudska nepažnja odnosno električni ili plinski rešo na kojem su migranti spremali hranu.

Svi migranti su nakon požara dobili alternativni smještaj u velikim šatorima ispred zgrade Mirala.

(klix.ba)