Zaposlenici BH Telecoma od 9. novembra su štrajku. Razlog je višemjesečno odbijanje Vlade FBiH, resornog ministarstva i Uprave kompanije da se potpiše Granski kolektivni ugovor za oblast telekomunikacija u ovom bh. entitetu.

Umjesto iskazivanja dobre volje za socijalni dijalog i pregovore za zaključenje granskog kolektivnog ugovora, Uprava BH Telecoma je 11. decembra radnicima koji su u štrajku odbila dio plate, te na taj način ugrozila egzistenciju njihovih porodica.

Svjesnim kršenjem zakonskih propisa, udarajući na egzistenciju radnika, Uprava nastavlja sa pritiscima na radnike kako bi odustali od štrajka, ali i od zakonom propisane borbe za radnička prava i granski kolektivni ugovor.

Zbog svega navedenog kako stoji u saopćenju Sindikata, veliki broj radnika je danas krenuo prema Sarajevu iz svih regionalnih direkcija BH Telecoma kako bi uputili zahtjev za zaštitu radničkih prava, prigovorom na ovakvo postupanje Uprave Društva. Bili su tamo i uposlenici ove kompanije iz Unsko-sanskog kantona.

Izvor: RTVUSK.ba