Nakon jučerašnjeg protesta ljekara u Unsko-sankom kanonu, stiže najava štrajka upozorenja i iz federalnog Sindikata doktora medicine i stomatologije. Nezadovoljni ljekari, nezadovoljni i pacijenti. U Kantonu Sarajevo već sedmicama nedostaju reagensi, a mnogi pacijenti izdvajaju velike količine novca da bi se liječili privatno – uprkos postojećem zdravstvenom osiguranju.

Kolektivni ugovor nije ispoštovan, te nema povećanja plate – poruka je ljekara USK sa protestne šetnje. Na ulici traže prava u trećoj sedmici generalnog štrajka.

“Ponižavanje doktora stomatologije i medicine u USK se nastavlja, jer smo primorani na ulici tražiti prava predviđena kolektivnim ugovorom. Mi ništa drugo ne tražimo, samo da se ispoštuje kolektivni ugovor, koji je poprimio zakonsku formu objavljivanjem u službenom listu”, podsjeća Nedim Kurtagić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK.

“Drugo što tražimo je da ostanemo u našoj zemlji, da liječimo ljude, a ne da idemo negdje u inostranstvo, trbuhom za kruhom”, dodaje Amir Rekić, predsjednik sindikata u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić”.

Štrajk bijelih mantila prelit će se u srijedu na cijelu Federaciju, najava je iz Sindikata.

“Prvi i osnovni razlog su naše kolege u Krajini, u USK. Drugi aspekt je odluka sarajevskog suda kojom je poništena naša legistlativnost, znači da sindikat ne može zastupati ljekare, ne može potpisivati kolektivne ugovore”, navodi Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, piše N1.

Iz Sindikata KS najava radikalnijih mjera
“Ukoliko se unedogled ide sa tim, bit će tužbi, štrajka, protesta, tužbi prema Međunarodnom sudu u Strasbourgu. Tražit ćemo intervencije međunarodnih organizacija”, poručuje Izet Hočko, Sindikat doktora medicine i stomatologije KS.

Nezadovoljstvo ljekara dijele pojedini pacijenti. U domovima zdravlja KS sedmicama nema reagensa. Emira Duran nema vremena za čekanje i kaže da je u zadnjih 10 mjeseci izdvojila blizu 1.000 KM na privatne ljekarske usluge.

“Otišla sam u laboratoriju i oni su rekli da nemaju reagense. Rekli su javite se za 15 dana. Tada su rekli – nismo još dobili i ne znamo kad ćemo. Liječim se skoro 10 mjeseci, dobila sam čak i pogerešnu dijagnozu i pogrešnu terapiju. Cijeli moj radni vijek sam odvajala sa zdravstvo, i sada kada mi je to najpotrebnije, ja to ne mogu da iskoristim”, priča Emira Duran.

Novac koji ste evetualno potrošili u privatnim laboratorijama, zbog nedostatka reagensa, možete refundirati. No, ne lako.

Pravi administrativni pakao za pacijente nastaje u trenutku kada se odluče povratiti novac, koji su kao korisnici zdravstvenog osiguranja dali u privatnim laboratorijama. Potreban je zahtjev, potvrda o tome da u datom trenutku nije bilo moguće uraditi nalaze, uputnice, kopija zdravstvene legitimacije, računa, a pored svega i toga i dokaz o prebivalištu.

Pacijenti koji se, bolesni, odluče na ove administrativne izazove, u konačnici, mogu povratiti desetine maraka. Vrijeme im, kao korisnicima zdravstvenog osiguranja, koje se finansira iz poreza, neće biti refundirano. Odgovora iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, o ovome problemu, još nismo dobili.

Izvor: N1 BiH