Strašna lutka ponovo zlostavlja djecu na internetu i poziva ih na opasne izazove

Klix.ba

Fiktivni lik, strašna lutka nazvana Momo, proteklih dana putem raznih internet platformi ponovo poziva djecu na opasne izazove od kojih neki uključuju samopovrijeđivanje, pa čak i samoubistvo.

Policija u Americi upozorila je roditelje na pojavu strašne lutke na društvenim mrežama.

Mnogi su prijavili kako ih je ova lutka kontaktirala putem servisa WhatsApp, a potom ih proganjala sa nasilnim sadržajima i prijetnjama.

Lutka navodno ohrabruje djecu da rade opasne izazove, a da ništa ne govore ostalim članovima porodice.

Ovo nije prvi put da se Momo lutka pojavjuje na internetu. Ona je sredinom prošle godine kontaktirala 12-godišnjaka iz Argentine pozivajući ga da počini samoubistvo.

Lutka se, pišu strani mediji, proteklih dana počela pojavljivati i prilikom reproduciranja crtića Peppa Pig na YouTubeu, u sklopu popularne igre Fortnite te na Facebooku. Novi izazovi koje zadaje djeci su da, naprimjer, upale plin u kući, popiju tablete, porežu se i slično.

Uzbunu zbog pojave Momo lutke prije nekoliko dana podigla je jedna majka u Velikoj Britaniji čiji je sedmogodišnji sin govorio drugarima u školi da će ih lutka ubiti dok budu spavali.

S druge strane, mnogi govore kako su ovo lažne informacije te kako nema nikakve strašne lutke.

Policija u SAD-u i pojedinim evropskim zemljama apelovala je na roditelje da prate šta njihova djeca rade na internetu, da se pobrinu da njihova djeca razumiju važnost toga kako ne smiju dijeliti lične informacije s nepozatim ljudima te da koriste opciju roditeljskog ograničenja na tehnološkim uređajima.

Iz policije su također kazali kako intenzivno istražuju slučajeve sa Momo lutkom, prenosi Klix.

Izvor: Klix.ba1

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...