ČINI se da je pandemija bolesti covid-19 u Italiji posljednjih dana dosegnula vrhunac. Mrtvih i zaraženih je manje nego prije, no i dalje su brojke zastrašujuće.

Ipak, dobre vijesti nagnale su čelnike Serie A da se opet pozabave pitanjem kad će i hoće li se nastaviti prvenstvo Italije. Slično razmišljaju i čelnici većine europskih liga koji bi željeli da se nogomet što prije vrati kako bi financijska šteta bila što manja.

Talijani bi s nogometom počeli već 20. svibnja 

Prije nekoliko dana talijanski ministar sporta Vincenzo Spadafora oštro je kritizirao klubove koji su planirali početkom svibnja krenuti s natjecanjem.

“Nogomet neće započeti ni nakon 3. svibnja. Čelnici Serie A već su pogriješili s procjenom kad je bilo vrijeme za zaustavljanje. Moraju shvatiti da ništa neće biti kao prije”, rekao je talijanski ministar u intervjuu za Repubblicu i najavio da će izvanredne mjere u Italiji biti produljene nakon 3. svibnja. 

Bez odrađenih pravih priprema i rigoroznog liječničkog testiranja, nogomet se ne smije igrati 

Danas talijanski mediji barataju s novim datumom kad bi se nogometna lopta opet mogla zakotrljati na talijanskim travnjacima. Rok je s 3. svibnja pomaknut na 20. Međutim, želje čelnika lige su jedno, a realnost je nešto sasvim drugo.

”Jako je teško špekulirati kad bi se nogomet, a i sport općenito mogao vratiti u normalu. Hoće li to biti koncem svibnja, lipnja ili još kasnije. Pandemija korone je tek sad u Italiji dosegnula vrhunac i, koliko vidimo, posljednjih dana se smiruje. Međutim, imamo problem u Kini za koju se mislilo da se riješila širenja zaraze, a sad se čini da bi mogao stići novi val. Najveći problem korone je to što nitko ne zna kako će se virus ponašati. Jako malo znamo o njemu, doslovce ništa, i špekulirati hoće li se prvenstvo nastaviti 20. svibnja ili 1. lipnja je nezahvalno”, rekao nam je Zoran Bahtijarević, dječji kirurg s dugogodišnjom uspješnom karijerom u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu, poznat i kao liječnik nogometne reprezentacije s kojom je u Rusiji 2018. osvojio svjetsko srebro. Bahtijarević je dodao:

”Činjenica je da se nalazimo u sivoj zoni, na nepoznatom području. Ipak, vjerujem da će nogometne vlasti biti toliko razumne da će kao prioritet uzeti zdravlje igrača te da će pred početak nastavka natjecanja odraditi bazične pripreme i detaljno liječničko testiranje igrača. Po mom mišljenju će to sve potrajati jako dugo, a o regularnosti natjecanja, ako do njih uopće i dođe, pričat će se jako dugo.”

Covid-19 udara na srce i pluća, a psihološki problem bit će ogroman

Liječnici u Italiji tvrde kako je nemoguće da se sezona završi u spominjanim rokovima i upozoravaju da će svi nogometaši koji su bili pozitivni na virus, a takvih je mnogo, morati obaviti stroge i detaljne liječničke pretrage prije nego što se vrate aktivnom bavljenju sporta.

”Učinke virusa tek trebamo razumjeti, a to vrijedi i za sportaše. Moramo utvrditi je li i kako je virus utjecao na tjelesnu spremnost i zdravlje sportaša. Ovo je pitanje prevencije, a određene sumnje možemo ukloniti samo rigoroznim testiranjem, počevši od EKG-a pod stresom do spirometra”, kazao je direktor Instituta za medicinu sporta CONI (Talijanski olimpijski odbor) Antonio Spataro za Il Giornale pa upozorio da koronavirus može ostaviti ozbiljne posljedice za srce i pluća čak i za sportaše koji su se izliječili.

“Problem s covidom-19 je taj što on može utjecati na cijeli organizam, od srčanih aktivnosti do respiratornih funkcija, jer su te funkcije komplementarne. Igračima je potreban stručnjak za sportsku medicinu kako bi obavili cjelovit spektar testova i kompletan pregled. Također, jako veliki problem će biti i psiha igrača. Psihološki faktor će imati jako veliku ulogu. Tko misli da će se igračima preko noći biti jednostavno prebaciti na ono što je nekad bilo, taj se vara”, kazao je Spataro.

Zoran Bahtijarević nam je opisao kako bi ti testovi i pregledi trebali izgledati.

Evo kako bi testiranje trebalo izgledati 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Slažem se s talijanskim kolegama. Nužno je obaviti stroga i detaljna testiranja svih igrača koji su bili zaraženi koronom. Mnogi od njih su imali blagu kliničku sliku, kod takvih nije došlo do značajnijih upala pluća, ako i ikakvih. Osim toga, kod mnogih respiratornih viroza dolazi do prolaznih upala srčanog mišića, ne bi me začudilo da i kod ove infekcije bude isti slučaj.

Osim toga, bila je relativno duga stanka te bih preporučio, a vjerujem da će svi veći klubovi to učiniti, da se provede isto medicinsko testiranje koje se radi uoči svake sezone, a koje uključuje, osim čitavog niza laboratorijskih pretraga funkcionalnih testova, i obaveznu kardiološku obradu: 12-kanalni EKG, ergometriju, ultrazvuk srca i pregled kardiologa.

To nalaže zdravi razum. Ipak, iz vlastitog iskustva znam da se takve pretrage mogu obaviti u kratkom periodu. Uoči velikih natjecanja pa i SP-a u Rusiji, u dva smo dana obavili takva testiranja za 25 igrača. Takva su testiranja uvijek ista. Bila izvanredna situacija kao sad ili ne.

Što se tiče posljedica na respiratorni sustav sportaša, ne znam koliko ih je bilo na respiratoru, no bojim se da će takvi imati ožiljke na plućima i bit će im potreban puno duži vremenski period da se vrate.

Kao član medicinske struke u UEFA-i HNS-u znam da će te dvije kuće voditi postupke o zdravlju nogometaša. Zdravlje je najvažnije i vjerujem da će stručnjaci iz sportske medicine izdati smjernice i preporuke o svemu ovome što sam naveo”, priča nam Bahtijarević.

Očekuje se puno veći broj ozljeda nego prije, a rješenje nije ni igranje pred praznim tribinama  

Svi oni koji se zalažu za što raniji nastavak natjecanja zaboravljaju i na još jednu otegotnu okolnost. Dosta je igrača napustilo Italiju (i ostale zemlje u kojima igraju kao profesionalci) i vratilo se svojim kućama. U slučaju da se da zeleno svjetlo za početak, oni će najprije morati odraditi period karantene od 14 dana nakon povratka u zemlju. Također, Spatoro kaže da nije rješenje odigravanje pred praznim tribinama jer je nogomet kontaktni sport u kojem u svakom trenutku dolazi do dodira između igrača. Talijanski liječnik upozorava na još jednu stvar.

”Predugo je vremena prošlo od posljednje odigrane utakmice, a razina treninga kojima su igrači u ovom periodu bili podvrgnuti nije dovoljna. Svi će klubovi morati krenuti od nule i ponašati se kao da je u pitanju predsezona. Bazične pripreme od dva, tri tjedna su nužne kako ne bi bilo ozljeda.”

Ugledni njemački virolog Jonas Schmidt-Chanasi također tvrdi da nema šanse da se nogomet nastavi ove sezone.

“Nema govora o tome da će se nogomet nastaviti za dva ili tri mjeseca. Sve i da pandemija prestane i opasnost od korone se smanji, ona će itekako i dalje biti prisutna. Nogomet se neće moći igrati ni iza zatvorenih vrata jer će to motivirati navijače i ljubitelje tog sporta da se nalaze u skupinama kako bi ga gledali na televiziji, a grupiranje ljudi zbog opasnosti od korone će još dugo biti nepoželjno. Najrealnije je povratak nogometa očekivati iduće godine”, kaže Nijemac.

Sjetimo se slučaja Luke Modrića 

S njima se slaže i Bahtijarević koji kaže da se o problemu fizičkog stanja sportaša nakon pauze ne govori dovoljno.

”Postoji još jedan važan razlog zbog čega sam pesimističan da će se nogometna sezona zaključiti u rokovima o kojima čitamo. Igrači su doma, u karanteni, a da bi se mogli podvrgnuti naporima natjecateljskih utakmica, moraju proći pripreme. Nemoguće je od njih tražiti da su kod svojih kuća dva ili tri mjeseca, pa onda: ‘ajmo svi na utakmicu. Evidentno je da će proces prilagodbe potrajati znatno dulje nego što optimisti predviđaju. Ne bi bilo čudno da bude puno više mišićnih ozljeda. Kad igrač pauzira nekoliko mjeseci zbog teže ozljede i kad se vrati na teren, suočen je s nizom sitnih ozljeda. Svi se sjećamo kad se Luka Modrić ozlijedio u Milanu na utakmici Italija – Hrvatska. Oporavak je trajao pet mjeseci, da bi ga kasnije mučio čitav niz sitnih ozljeda. Nisu to bile neke ozbiljne ozljede, ali ti problemi su bili posljedica dugotrajnog izbivanja i rehabilitacije. Zato se bojim da nas sad čeka slična stvar. Danas većina sportaša doma ima teretanu i tako održava formu dok traje pauza, no to nije dovoljno za napore vrhunskog sporta. Nema treninga koji može nadomjestiti intenzitet utakmice. Tada vas gura dodatan motiv, želja za pobjedom i tada ćete napraviti i korak više, kakav na treningu sigurno ne bi. Tijekom SP-a u Rusiji nismo mogli na treninzima simulirati tri produžetka u nizu i za njih se pripremati, ali to se dogodilo”, za kraj će hrvatski liječnik.

Više saznajte na izvornom linku: – Stručnjaci objasnili zašto se nogomet neće moći odmah igrati kad se virus povuče / (index.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.