Bijeli luk je namirnica koja se nalazi u gotovo svakom kućanstvu i često se koristi u kuhinji, bez obzira na sezonu ili godišnje doba.

Međutim, mnogi ne znaju koliko zapravo dugo mogu držati bijeli luk, a da se ne pokvari te kako ga pohraniti da biste produžili njegov vijek trajanja. Odgovore na ova pitanja dala je Wen-Jay Ying, stručnjakinja za hranu.

Prvo je važno znati da je bijeli luk koji kupujete u trgovini sušeni bijeli luk, što znači da se osušio kako bi se ljuska smanjila i stvorila barijeru koja će ga štiti od oštećenja od vlage, piše Mbg.

“Sušeni bijeli luk trajat će pet do šest mjeseci, ako se pravilno skladišti”, objašnjava Ying.

Zahvaljujući ljusci bijelog luka, on se sam održava i čuva unutrašnjost pa je najbolje da ga ostavite ako želite da potraje.

“Najbolji način skladištenja bijelog luka je da ga čuvate cijelog, bez ljuštenja ili odvajanja češnjeva. Kad odvojite češanj od ostatka bijelog luka, smanjuje se rok trajanja, a kad ga ogulite, značajno smanjujete taj rok na samo nekoliko dana”, tvrdi Ying.

Vlaga je neprijatelj bijelog luka, dodaje ona, kazavši da je za pohranu potrebno suho i hladno mjesto.

“Bijeli luk držim u dijelu frižidera gdje je manja vlaga. Ako vidim kondenzaciju u frižideru, obavezno ga obrišem ubrusima”, otkriva Ying.

Kao i drugo povrće, luk možete okrenuti metodama kiseljenja ili zamrzivaču kako biste mu produžili vijek trajanja.

“Ako kod kuće imate veliku količinu luka, prije nego omekša, možete ga sačuvati tako da ga ukiselite ili zamrznete”, kaže Ying.

Kako prepoznati da li se luk već pokvario, pitaju se mnogi. Postoji nekoliko pokazatelja koji sugerišu da je luku prošao rok trajanja. Tamne mrlje i promjena boje su loše vijesti, kao i mekani, ljuskavi klinčići iz lukovice. Loš znak su i zelene klice koje pojavljuju kad luk krene da se kvari.

Izvor: Klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.