U projekat elektrifikacije stambenih jedinica u dijelu sela Podvidača, koje se nalazi u sklopu općine Sanski Most, biće uloženo 82.000 maraka, a radi se o sredstvima koja su obezbijeđena zahvaljujući Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Prema riječima Farisa Hasanbegovića, načelnika ove općine, nedavno je potpisan ugovor o tome i ova sredstva biće implementirana preko Fonda za povratak. Biće izgrađena niskonaponska mreža u pomenutom selu. Na taj način biće omogućeno kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom, kao i struja za više domaćinstava koja dosad nisu bila elektrificirana.

“Zahvaljujući ovom projektu stvorićemo bolje uslove za održivi povratak i život mještana na području Podvidače”, istakao je Hasanbegović.

On je dodao kako je u fazi realizacije i izgradnja vodovoda do ovog sela i radi se o projektu čija vrijednost iznosi 70.000 maraka.

“Na ovaj način obezbijedićemo pitku vodu našim mještanima u Podvidači, a riječ je o ispunjenju obećanja koje smo im dali prije više godina”, rekao je Hasanbegović.

On je podsjetio da su tada srpski povratnici pristali da na zemljištu koje je u njihovom vlasništvu bude izgrađen električni dalekovod kako bi se s obližnjeg izvorišta Slatina vodom moglo snabdijevati nekoliko udaljenih bošnjačkih sela.

Podvidača je selo koje je u poslijeratnom periodu podijeljeno međuentitetskom linijom, zanimljivo je kako se veći dio sela nalazi u federalnoj opštini Sanski Most, a preostali u opštinama Oštra Luka i Novi Grad, na području Republike Srpske.

U selu danas živi oko 200 stanovnika, koji se gotovo isključivo bave poljoprivrednom proizvodnjom.