Deset studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću uspješno je završilo UNHCR-ovu Kliniku izbjegličkog prava  – tečaja oblikovanog u svrhu podizanja svjesnosti i razumijevanja prava i položaja tražitelja azila, izbjeglica i osoba bez državljanstva, koju je ove u junu ove godine organizirao ured UNHCR-a u Bihaću i Udruženje Vaša prava BiH u suradnji s Pravnim fakultetom iz Bihaća.

„Značaj kliničkog obrazovanja studenata prava na Pravnom fakultetu u Bihaću prepoznat je gotovo od osnivanja Fakulteta. Uvijek nastojimo najaktualnije teme praktično približiti našim studentima. Trenutno jedna od tih tema je i izbjegličko pravo, naročito u kontekstu migrantsko-izbjegličke situacije u Unsko-sanskom kantonu, ali i globalno,“ rekao je prof. dr. sci Suad Hamzabegović, dekan Pravog fakulteta u Bihaću.

Kao dekan Pravnog fakulteta ponosan sam na studente koji su pohađali ovu Kliniku i koji su pokazali spremnost da se uključe u ovako značajne praktične aktivnosti koje im osiguravaju značajne polazne osnove za buduće usavršavanje u ovoj oblasti,“ dodao je gosp. Hamzabegović.

Na današnjoj ceremoniji dodjele uvjerenja o uspješnom završetku tečaja, obratila se i voditeljica ureda UNHCR-a u Bihaću te jedna od predavačica, Marcela Rodriguez-Farrelly te ponovila kako je ova klinika pružila jedinstvenu mogućnost mladima Unsko-sanskog kantona, budućim pravnicima i pravnicama, upoznati se s granom prava koja uveliko doprinosi razvoju društva, te direktno utječe na sudbine ljudi koji su u potrebi za sigurnosti.

„Ova klinika je bila jedinstvena prilika za lokalnu mladež, buduće pravnike da se približe disciplini zakona koja doprinosi pravednijem i humanijem društvu.“ – rekla je gospođa Rodriguez-Farrelly.

Tijekom šestodnevne online klinike, studenti su imali priliku steći znanja o međunarodnom izbjegličkom pravu, pravnoj stečevini Europske unije na području azila, bosanskohercegovačkom sustavu azila i problemu apatridije.

“Cilj Klinike izbjegličkog prava je prije svega studentima prikazati kako u praksi funkcionira sistem izbjegličke zaštite u BiH – koraci od podnošenja zahtjeva za azil, ocjene osnovanosti tog zahtjeva, te u konačnici dodjele izbjegličkog statusa ili supsidijarne zaštite. U konačnici cilj je omogućiti najuspješnijim polaznicima klinike nadgradnju znanja kroz praktični rad u Udruženju Vaša prava BiH na aktivnostima koje se realiziraju s UNHCR-om u BiH,“ istakao je Emir Prcanović, izvršni direktor Udruženja Vaša prava BiH.

Klinika izbjegličkog prava je nastavak dugogodišnje prakse UNHCR-a s ciljem upoznavanje studenta prava širom BiH sa širim teoretskim postavkama iz izbjegličkog prava, te rješenjima i procesima koje se u praksi dešavaju u sustavu azila. Ovo je prva u nizu četiri klinike koje će se održati do kraja ove godine.