Ove godine se navršava 20 godina od genocida u Srebrenici – najvećeg zločina počinjenog na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. U spomen žrtvama Udruženje BH Inicijative iz Štutgarta u suradnji sa bosanskim građanima organizirala je komemorativni skup kao podršku majkama Srebrenice, koje svakog jedanaestog u mjesecu žele podsjetiti svijet na tragediju koja se desila 11. jula 1995. godine. Njihova bol i tuga je neizmjerna.

– Zahvalni smo da se predstavnica Udruženja majki Srebrenice. Hatidža Mehmedović odazvala se našem pozivu i što je večeras ovdje s nama. U kasnijoj panel diskusiji sa novinarom i publicistom Salihom Brkićem, forenzičkom antropologinjom Dr. Evom Klonovski, i novinarom i predsjednikom Udruženja “Help Srebrenica” Dirkom Planert, prisutni su imali priliku da čuju njihova svjedočenja o ovom stravičnom događaju. Ja im se iskreno zahvaljujem na prilici, koju su nam ukazali.

Prisjetimo se, da su se tih dana u julu u regionu Srebrenice pod komandom Ratka Mladića, generala vojske Republike Srpske, dešavala masovna, planska ubistva zarobljenog nesrpskog stanovništva, prvenstveno bošnjačkih muškaraca i dječaka između 12 i 77 godina.

Događaj se smatra jednim od najvećih masakara i zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata, u kojem je ubijeno preko 8.000 nevinih ljudi. Masakr u Srebrenici se generalno smatra jednim od najužasnijih događaja u savremenoj evropskoj historiji. General Ratko Mladić i grupa oficira Vojske Republike Srpske su u međuvremenu optuženi za ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici.

Dana 15. januara 2009. godine Evropski parlament je na svom prvom plenarnom zasjedanju u Strasbourgu donio Rezoluciju o Srebrenici, sa kojom poziva države članice EU i države zapadnog Balkana, da obilježe 11. juli danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Srebrenica nije samo bosanska, nego evropska tragedija.

stutgart1

I njemački mediji pišu o godišnjici genocida u Srebrenici

Srebrenicu ne smijemo nikada zaboraviti i ne smije se nikome i nikada ponoviti. U temelje proširenja EU na područje zapadnog Balkana moramo ugraditi naše zajedničko historijsko pamćenje Srebrenice. Odgovornima za genocid u Srebrenici mora se suditi u Haag-u ili na nacionalnim sudovima, jer se jedino tako može dati makar minimalna satisfakcija žrtvama.

Moramo poučiti mlade naraštaje da cijene demokraciju i ljudska prava te ih hrabriti da odbace mržnju, netoleranciju i etničke sukobe. I trebamo zajednički pomoći graditi i omogućiti evropsku budućnost za Srebrenicu, za tamošnje ljude i cijelu Bosnu i Hercegovinu – rekla nam je Zijada Kulić, jedna od osnivača “BH inicijative” i jedna od glavnih organizatora ovog druženja u Štutgartu.

Medju gostima bio je i njemački političar Stefan Schwarz koji je sjedio u 12. njemačkom Donjem domu Parlamenta od 1990. do 1994. godine. Schwarz je kritizirao srpske ratne zločine tokom bosanskohercegovačkog rata i napustio je Parlament, zato što Evropa nije  ništa uradila da zaustavi rat u BiH.

– Stefan Schwarz je automobilom sa svojim sinom došao direktno iz Bonna u Štutgart, znači prešao je 400 km da bi prisustvovao komemorativnom skupu “Znanjem protiv zaborava – 20 godina od genocida u Srebrenici”, a naši Bosanci i Hercegovci, kojih ima oko 5000 u Stuttgartu nisu mogli to veče da dođu na ovaj komemorativni skup. To je velika sramota – rekla nam je Kulic.

Prisutni su bili Generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Saldić kao i muftija Pašo efendija Feti.

 

/avaz.ba