Viši sud u Beogradu danas je osudio Huseina Mujanovića, bivšeg komandatna Armije RBiH na čak deset godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina, potvrđeno je za Klix.ba.

Mujanović je danas osuđen nakon što je dvije godine proveo u pritvoru, a optužen je bio za ratni zločin nad Srbima koji su se nalazili u ratnom zatvoru u Hrasnici kod Sarajeva.

Tužilaštvo je tražilo 15 godina zatvora, a Viši sud u Beogradu je dosudio 10 godina. Treba istaći da se radi o prvostepenoj presudi. Ipak, taj sud nije ranije dozvolio da se Mujanović brani sa slobode, uprkos što je porodica bila spremna platiti kauciju. Rok za podnošenje žalbe je 30 dana.

Presuda je to čiji epilog dolazi u najbolnijem i najemotivnijem trenutku s obzirom na to da se za nekoliko dana obilježava 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Stoga će presuda definitivno usmjeriti neke buduće odnose Srbije i BiH.

Da li je Srbija namjerno tempirala izricanje presude Mujanoviću nekoliko dana prije 11. jula, kada su emocije jače i kada su ratne rane svježije, otvoreno je i legitimno pitanje. U svakom slučaju, jednostran odnos prema pravdi utjecat će na odnos dviju država i nametnuti neke nove teme i preispitivanje odnosa.

(klix.ba)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.